Інститут ядерних досліджень РФ виявився власником надр в Україні: як так сталося
Категорія
Україна
Дата публікації

Інститут ядерних досліджень РФ виявився власником надр в Україні: як так сталося

Інститут ядерних досліджень РФ виявився власником надр в Україні: як так сталося
Джерело:  StateWatch

Експертній організації StateWatch вдалося дізнатися резонансну інформацію. Йдеться про те, що Інститут ядерних досліджень Російської академії наук з 2007 року є власником спеціального дозволу на користування надрами Артемівського родовища кам'яної солі. Про це інформує StateWatch, посилаючись на листи Державної служби геології та надр до Ради національної безпеки та оборони від серпня місяця 2020 року. У листі наголошується, що 13 років тому Міністерство охорони навколишнього природного середовища України надало Інституту ядерних досліджень Російської академії наук спеціальний дозвіл на користування надрами Артемівського родовища кам’яної солі терміном на 20 років, передає ONLINE.UA.

Варто звернути увагу на те, що дозвіл передбачає будівництво та експлуатацію підземних споруд, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, зокрема для підземного зберігання нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захоронення шкідливих речовин та відходів виробництва, а також скидання стічних вод.

"Те що інститут Російської академії наук був викритий серед власників спецдозволів на надра лише 2020 року свідчить про те, що система державного моніторингу потенційного та реального впливів російських структур на економіку в Україні неефективна", — наголосив очільник StateWatch Гліб Канєвський.

Що важливо розуміти, у своєму листі Державна служба геології та надр звернулася до РНБО з проханням забезпечити внесення до санкційного списку вказаний інститут. Однак станом на листопад 2020 року на інститут не накладені санкції.

Як повідомляв ONLINE.UA, скандальна справа щодо умисного завищення ціни вугілля й електроенергії за формулою "Роттердам+" поповнилася результатами нової експертизи. Згідно з підсумками цього аналізу, бюджет нашо країни втратив до 40 мільярдів гривень через реалізацію схеми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?