Іран має пояснити - Київ виступив з новими жорсткими претензіями
Категорія
Політика
Дата публікації

Іран має пояснити - Київ виступив з новими жорсткими претензіями

Іран має пояснити - Київ виступив з новими жорсткими претензіями
Джерело:  online.ua

Міністерство закордонних справ України звернулося до Ірану через слідство щодо збиття лайнера МАУ в січні. Офіційний Київ дорікнув Тегерану затягуванням передачі "чорних скриньок". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву міністра Дмитра Кулеби.

За його словами, українська сторона вимагала та вимагає прозорого розслідування, яке дозволить покарати винних.

Дипломат додав, зчитування інформації з самописців напередодні у понеділок, 20 липня, відбулося успішно.

"Але, я хочу підкреслити, що попри всі пояснення Ірану, ми занадто довго чекали на розшифрування чорних скриньок", - зауважив Кулеба.

Згідно з його поясненням, українська сторона була готова йти на крайні заходи та вживати потужні екстрені процедури для передачі скриньок Франції. Пізніше їх розшифрували у присутності двох українських експертів.

"Той, хто хоче, той бере робить. Це стосується наших іранських партнерів... Іран має пояснити, що сталося", - резюмував міністр.

Нагадаємо, лайнер зазнав катастрофи 8 січня 2020 року. Він впав неподалік від Тегерана невдовзі після старту, спочатку причини були невідомі. Пізніше іранське командування оголосило про випадкове збиття літака ракетою.

Трагічний інцидент Тегеран пояснив напруженістю та готовністю до збройного протистояння зі Сполученими Штатами у той момент. Військовослужбовці були напоготові давати відсіч ймовірному противнику, однак випадково оцінили український літак.

Як повідомляв ONLINE.UA, Іран виконав одну з обіцянок щодо катастрофи лайнера МАУ, яку оголосив напередодні. Французька сторона отримала бортові "чорні скриньки".

Іранська сторона наприкінці травня оголосила про своє рішення не відправляти "чорні скриньки" в Україну. Тегеран звинуватив Київ у затримці у наданні відповіді на іранський запит. Натомість апарати тоді вирішили передати владі Франції для подальшого дешифрування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?