Іран почав процес збагачення урану, незважаючи на ядерну угоду
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран почав процес збагачення урану, незважаючи на ядерну угоду

Іран почав процес збагачення урану, незважаючи на ядерну угоду
Джерело:  online.ua

Ядерна угода, яку Іран уклав з США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Китаєм і Росією, знову опинилася під загрозою зриву. Справа в тому, що офійіальний Тегеран офіційно дозволив собі почати збагачення урану до 20%, що суперечить умовам ядерного договору. Представник іранського уряду Алі Рабі повідомив, що процес збагачення урану до 20% почався на ядерному об'єкті Фордо. Це прямо заборонено ядерною угодою 2015 року, яке передбачає обмеження іранської ядерної програми в обмін на зняття з Тегерана санкцій. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

Прессекретар Єврокомісії вважає, що збагачення урану Іраном означає значний відступ від зобов'язань з боку офіційного Тегерана. Важливо відзначити, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) поки не підтверджувало інформації про збагачення урану на Фордо, хоча кілька днів тому в МАГАТЕ підтвердили, що уряд Ірану дійсно попереджав організацію про свої плани.

Як відомо, збагачений до 3-5% уран можна використовувати тільки в енергетичних реакторах, збагачений до 20% - в дослідницьких і експериментальних реакторах, збагачений до 90% і більше уран дозволяє створювати ядерну зброю. Влада Ірану завжди запевняла, що не збирається створювати ядерну зброю. У Тегерані пояснили, що всі програми по урану спрямовані тільки на мирні цілі. Світові держави не вірять Ірану, тому раніше ввели санкції, які скасували після укладення ядерної угоди. Ряд дипломатів і експертів вважають, що рішення про підвищення рівня збагачення урану в Ірані є спробою чинити тиск на США і домогтися скасування американських санкцій - і робиться це напередодні інавгурації нового президента США Джо Байдена 20 січня.

Нагадаємо, на початку грудня іранський парламент прийняв закон, що забороняє допуск інспекторів ООН на ядерні об'єкти Ірану і пропонує уряду відновити програму збагачення урану до 20%, якщо санкції щодо країни не будуть ослаблені протягом двох місяців. В даний час Іран збагачує уран до рівня трохи менше 5%, хоча угода 2015 року обмежує його до 3,67%.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Трамп готує останній нищівний санкційний удар проти Ірану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?