Іран розкрив фінальний висновок про причини збиття лайнера МАУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Іран розкрив фінальний висновок про причини збиття лайнера МАУ

Іран розкрив фінальний висновок про причини збиття лайнера МАУ
Джерело:  online.ua

Авіакатастрофа літака Міжнародних авіаліній України у січні-2020 стала однією з найрезонансніших трагедій 2020 року, а також наймасштабнішим подібним інцидентом в сучасній історії держави. Вже понад рік тривають переговори офіційного Києва з іранською стороною. У середу, 17 березня, стали відомі деталі звіту іранського органу цивільної авіації, в якому згадуються подробиці катастрофи, спричиненої військовослужбовцями. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

За оприлюдненими даними, фатальне рішення про збиття літака ухвалили через помилку оператора протиповітряної оборони — він ідентифікував лайнер зі 176 особами на борту як “ворожий об’єкт”.

“Літак був визнаний ворожою ціллю через помилку оператора ППО ... поблизу Тегерана, і в нього було випущено дві ракети”, - говориться в документації іранської сторони.

Нагадаємо, жодна людина на борту не пережила ураження ракетою та подальше падіння. У літаку на момент трагедії знаходилися 11 громадян України (з них 9 - члени екіпажу), 81 іранець, 57 канадців, 13 афганців, 10 шведів, 4 британці.

Іранська влада упродовж кількох останніх тижнів звертала увагу на те, як від самого початку вона визнала власну провину в авіакатастрофі. Утім, насправді ж кілька перших днів після трагедії офіційний Тегеран вказував на нібито несправність двигунів лайнера та спростовував ймовірність військового ураження транспорту.

Лише 20 лютого Іран на офіційному рівні констатував завершення розслідування з приводу катастрофи.
Торік від Тегерана українська сторона отримала пряму пропозицію щодо компенсації родичам жертв авіакатастрофи, однак Київ відповів — такі питання вирішуватимуться відповідно законодавству, без жодних торгів про суми.

Як повідомляв ONLINE.UA, представництво Офісу генерального прокурора України готує офіційне звернення до канадської влади з приводу матеріалів, які нібито доводять навмисне ураження ракетою пасажирського лайнера МАУ в небі над Іраном. Запит буде спрямовано офіційними шляхами до дружньої держави вже найближчим часом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?