Київ звертається до Канади через записи про навмисне збиття лайнера МАУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Київ звертається до Канади через записи про навмисне збиття лайнера МАУ

Київ звертається до Канади через записи про навмисне збиття лайнера МАУ
Джерело:  online.ua

Представництво Офісу генерального прокурора України готує офіційне звернення до канадської влади з приводу матеріалів, які нібито доводять навмисне ураження ракетою пасажирського лайнера МАУ в небі над Іраном. Запит буде спрямовано офіційними шляхами до дружньої держави вже найближчим часом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ОГПУ.

За словами заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова, запит до канадців стане для української сторони вже четвертим.

“Сподіваємося, що Канада без зайвих очікувань надасть Україні наявні у них записи переговорів, що були опубліковані в ЗМІ. Ми розраховуємо на отримання аудіофайла, адже процеси дослідження запису та проведення фонетичних експертиз можуть бути запущені паралельно: в Канаді і в Україні. А, отже, й слідство піде більш оперативно для швидшого встановлення істини і відновлення справедливості”, - наголосив Мамедов.

Слід нагадати, що трагедія сталася 8 січня 2020 року. Пасажирський лайнер Міжнародних авіаліній України впав під Тегераном рано вранці, жертвами авіакатастрофи стали 167 пасажирів і повністю український екіпаж з 9 фахівців. Також двоє українських громадян білу серед пасажирів.

Пізніше було з’ясовано, що причиною авіатрощі було нібито випадкове ураження ракетою іранських збройних сил. Офіційний Тегеран стверджує, що одразу визнав власну провину, однак насправді ж кілька перших діб представники країни звинувачували несправність двигуна в літаку.

Майже рік, до кінця 2020 року українська сторона очікувала повний технічний звіт про катастрофу від Ірану. Також останній пропонував виплатити компенсацію та називав суми. Офіційний Київ на це відповів, що спочатку необхідно провести розслідування, а суми компенсацій не визначають прямими обіцянками грошей, а за підсумками цього розслідування.

Як повідомляв ONLINE.UA, влада Канади сумнівається, що літак МАУ в Ірані збили випадково. Це підтверджує і новий секретний аудіозапис, на якому імовірно глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф обговорює з невстановленими особами ймовірність, що знищення ракетою українського лайнера МАУ Boeing-737 під Тегераном було навмисним. Це аудіо зараз вивчають уряд і органи безпеки Канади.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?