Канада знайшла нові докази, що літак МАУ в Ірані збили не випадково
Категорія
Світ
Дата публікації

Канада знайшла нові докази, що літак МАУ в Ірані збили не випадково

Канада знайшла нові докази, що літак МАУ в Ірані збили не випадково
Джерело:  online.ua

Вже минув рік після катастрофи МАУ в Ірані, в результаті якої український літак зі 176 людьми на борту збили ракетою іранські військові, але справжня причина трагедії так і не встановлена. Офіційний Тегеран зтверджує, що причиною авіакатастрофи стала "людська помилка" оператора ППО, але країни, громадяни яких загинули в катастрофі, не вірять в цю версію. Зокрема, влада Канади сумнівається, що літак МАУ в Ірані збили випадково. Це підтверджує і новий секретний аудіозапис, на якому імовірно глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф обговорює з невстановленими особами ймовірність, що знищення ракетою українського лайнера МАУ Boeing-737 під Тегераном було навмисним. Це аудіо зараз вивчають уряд і органи безпеки Канади. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на CBC News.

За даними джерела, на виявленому записи нібито чути, як імовірно глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф каже, що є тисяча можливостей пояснити, чому збили український літак, включаючи навмисну атаку за участю "двох-трьох диверсантів". Такий сценарій, за його словами, "зовсім не малоймовірний". Але, за його словами, військово-політичне керівництво країни ніколи і нікому не розкриє правду про трагедію.

"Є причини, за якими вони ніколи не будуть розкриті. Вони не скажуть ні нам, ні будь-кому іншому, бо, якщо вони це зроблять, це відкриє деякі двері в оборонні системи країни, публічно заявити про які не буде в інтересах нації ", - йдеться у записі.

Крім того, під час запису ця людина неодноразово посилається на компенсацію як на засіб вирішення проблеми. Він зазначає, що Іран хоче виплатити компенсацію сім'ям жертв, щоб інші країни не перетворили катастрофу в міжнародний злочин. На записі він також зазначає, що Іран передасть бортові самописці літака до Франції для аналізу, але отримані дані не покажуть, чи стріляв хтось навмисне в літак.

Колишній прокурор ООН і член постійного арбітражного суду в Гаазі Пайам Ахаван вважає, що запис, який зараз знаходиться в руках канадських спецслужб, є "дуже важливим" новим доказом. Посол України в Канаді Андрій Шевченко уточнив, що вперше чує про цей запис. Він запевнив, чтот Україна уважно вивчить цю інформацію.

Нагадаємо, український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, збили в ніч на 8 січня 2020 незабаром після зльоту. В результаті авіакатастрофи загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Як відомо, серед жертв катастрофи були громадяни 7 держав. Міністр оборони Ірану бригадний генерал Амір Хатамі у відповідь на запит колишнього іранського законодавця Махмуда Садекі заявив, що в авіакатастрофі українського літака МАУ винен оператор ракетної системи - він нібито "без дозволу" випустив дві бойові ракети по пасажирському літаку, тому є єдиним винним в трагедії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Канаді сумніваються, що український літак МАУ в Ірані збили випадково, тому не вірить в офіційний звіт про розслідування катастрофи, який представив офіційний Тегеран.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?