Нова версія катастрофи МАУ: в Канаді сумніваються, що український літак збили випадково
Категорія
Світ
Дата публікації

Нова версія катастрофи МАУ: в Канаді сумніваються, що український літак збили випадково

Нова версія катастрофи МАУ: в Канаді сумніваються, що український літак збили випадково
Джерело:  online.ua

Вже пройшов майже рік після катастрофи МАУ в Ірані, в результаті якої український літак зі 176 людьми на борту збили ракетою іранські військові, але розслідування так і не завершено. У ньому приймають активну участь всі країни, громадяни яких загинули в результаті трагедії, в тому числі Канада. Але основну роль в розслідуванні відіграє офіційний Тегеран, який до цих пір не передав Україні доказів і матеріалів у справі про катастрофу. У МЗС Канади не вірять результатам розслідування Ірану, де запевняють, що причиною авіакатастрофи стала "людська помилка" оператора ППО, а не наказ іранського військового керівництва. Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань відкрито поставив під сумнів заяву Ірану про те, що Boeing МАУ був збитий випадково. Він не вірить у версію Ірану і попереджає Тегеран, що Канада буде продовжувати розслідування трагедії зі свого боку, а також зробить всі кроки для встановлення і покарання винних. Про це канадський міністр заявив в ефірі телеканалу CBC, коментуючи незалежний звіт про розслідування катастфрои МАУ, який оприлюднила Канада, передає ONLINE.UA.

"Ні, не вірю. Ми повинні дати процесу розслідування катастрофи йти своєю чергою. Але хочу сказати, що ми бачили, як по літаку були випущені ракети, і, на мою думку, це викликає багато питань ", - відповів глава МЗС Канади, відповідаючи на питання, чи вірить він у те, що до трагедії могла призвести помилка людини , на чому наполягає іранська сторона.

Міністр додав, що іранці не дають експертам Канади даних, які дозволили б зробити висновки про справжні причини катастрофи. Шампань підкреслив, що Канада продовжить домагатися від Ірану прозорості в розслідуванні.

З таким коментарем канадський міністр виступив після того, як був опублікований звіт за результатами незалежного розслідування Канади. Його влада Канади охарактеризувала як "останній вираз розчарування західних країн тим, як Іран реагує на наслідки катастрофи, що забрала 176 життів". У звіті говориться, що Іран не розслідує належним чином крах літака. Ральф Гудейл, колишній міністр Кабінету міністрів Канади і спеціальний радник прем'єра Джастіна Трюдо, який допомагає сім'ям жертв авіакатастрофи, зазначив, що "багато ключових деталей" трагедії як і раніше невідомі.

"Іран ... не проводив свої розслідування по-справжньому незалежним, об'єктивним та прозорим чином, і відповіді на критичні питання відсутні. Ірану необхідно пояснити, як Тегеран оцінював ризики для цивільних літаків, чому було залишено повітряний простір відкритим, а також чому гвардійці вирішили збити літак ", - йдеться в звіті.

Нагадаємо, український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, збили в ніч на 8 січня 2020 незабаром після зльоту. В результаті авіакатастрофи загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Як відомо, серед жертв катастрофи були громадяни 7 держав. Міністр оборони Ірану бригадний генерал Амір Хатамі у відповідь на запит колишнього іранського законодавця Махмуда Садекі заявив, що в авіакатастрофі українського літака МАУ винен оператор ракетної системи - він нібито "без дозволу" випустив дві бойові ракети по пасажирському літаку, тому є єдиним винним в трагедії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Іран відкликав пропозицію про виплату сім'ям загиблих в авіакатастрофі МАУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?