Іран відкликав пропозицію щодо виплат сім’ям загиблих у авіакатастрофі МАУ
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран відкликав пропозицію щодо виплат сім’ям загиблих у авіакатастрофі МАУ

Іран відкликав пропозицію щодо виплат сім’ям загиблих у авіакатастрофі МАУ

Влада Ірану уже відкликала свою пропозицію стосовно виплат сім'ям загиблих у авіакатастрофі рейсу МАУ Тегеран-Київ. Цю інформацію офіційно першим підтвердив заступник міністра закордонних справ України та керівник української групи переговорників із Іраном Євген Єнін. Окрім того, він також наголосив, що офіційний Київ абсолютно готовий звернутися у Міжнародний суд Організації об’єднаних націй щодо збитого в Ірані літака "Міжнародних авіаліній України", якщо переговорні можливості з Іраном будуть вичерпані. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Громадське".

"За моєю інформацією (іранський) уряд вже відкликав цю пропозицію (щодо закладення у бюджеті на наступний рік 200 мільйонів євро для компенсації рідним, які загинули у авіакатастрофі – ред), оскільки передбачалось, що 200 мільйонів будуть виділені саме з фонду національного розвитку, що спричинило серйозні внутрішні дискусії в іранському суспільстві. Але ми вітатимемо плани іранського уряду зарезервувати певну суму коштів у бюджеті для виплати компенсацій", — наголосив український дипломат.

Євген Єнін також звернув увагу на те, що перемовини з іранською стороною про розмір компенсацій поки не розпочинали. За його словами, позиція офіційного Києва виходить з того, що рівень компенсації значною мірою залежатиме від обставин катастрофи і від рівня співпраці та забезпечення об’єктивного і неупередженого розслідування катастрофи.

Що важливо розуміти, нещодавно в Офісі генпрокурора заявили, що українське слідство досі не отримало обіцяних офіційним Тегераном матеріалів та доказів, хоча з останнього раунду перемовин минуло вже півтора місяці. Як уже згадувалося раніше, ще до першої зустрічі перемовників України та Ірану у липні Євген Єнін прогнозував, що справа може закінчитися позовом до Міжнародного суду ООН.

Нагадаємо, що український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, збили іранські військові у ніч на 8 січня 2020 року незабаром після зльоту. В результаті катастрофи загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 19 жовтня в Тегерані  відбувся другий раунд переговорів щодо катастрофи МАУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?