Влада України домоглася великої перемоги в складних переговорах
Категорія
Політика
Дата публікації

Влада України домоглася великої перемоги в складних переговорах

Влада України домоглася великої перемоги в складних переговорах
Джерело:  online.ua

У понеділок, 19 жовтня, в Тегерані відбувся другий раунд переговорів щодо катастрофи МАУ. Зустріч провели заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін і міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріфі. За підсумками переговорів заступник міністра закордонних справ України повідомив, що українській стороні вдалося досягти великої перемоги в складних переговорах з офіційним Тегераном, який раніше намагався приховати результати розслідування і шукав будь-які способи, щоб уникнути відповідальності за те, що іранські військові навмисно збили ракетою український літак, на борту якого загинули 176 осіб з семи країн світу. Про що домовилися Єнін і Заріфі, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу українського дипвідомства.

"Вітаємо рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака, а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв незалежно від їх громадянства. Прогрес в переговорному процесі щодо українського літака сприятиме нормалізації співпраці з Іраном у всіх сферах", - підвів підсумки переговорів з Іраном Єнін.

Дипломат підкреслив, що під час зустрічі з іранським колегою закликав провести неупереджене і об'єктивне розслідування обставин авіакатастрофи, щоб з'ясувати всю правду про те, що трапилося в той трагічний день, коли український літак збили ракетою. Він закликав іранську сторону забезпечити доступ офіційному Києву до всіх матеріалів розслідування.

Крім катастрофи МАУ, як уточнив Єнін, на переговорах було піднято питання триваючої російської агресії проти України. Заступник голови МЗС України повідомив нові дані колезі про мілітаризацію в Азово-Чорноморському регіоні та утиски російської окупаційної адміністрації проти жителів тимчасово окупованого Криму.

"Глава МЗС Ірану підтвердив підтримку територіальної цілісності України і непорушності її кордонів. Він також запевнив, що жодна третя країна не буде впливати на політику Ірану щодо України", - підкреслив заступник глави МЗС.

Як відомо, українська сторона намагається домогтися справедливого розслідування обставин катастрофи МАУ виключно за допомогою переговорів з іранською стороною, так як розгляд справи в міжнародних судах може затягнутися як мінімум на п'ять років. Іран погоджується на переговори, але поки не поспішає виплачувати компенсації сім'ям загиблих.

Нагадаємо, що український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, збили в ніч на 8 січня незабаром після зльоту. В результаті авіакатастрофи загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Як відомо, серед жертв катастрофи були громадяни 7 держав. Нещодавно міністр оборони Ірану бригадний генерал Амір Хатамі у відповідь на запит колишнього іранського законодавця Махмуда Садекі заявив, що в авіакатастрофі українського літака МАУ винен оператор ракетної системи. Він "без дозволу" випустив дві бойові ракети по пасажирському літаку, тому є єдиним винним в трагедії.

У липні Іран відправив до Парижа "чорні ящики" з збитого в січні українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ. Стенограма бортових самописців підтвердила факт незаконного втручання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава організації цивільної авіації Ірану Тораджа Дехкані розкрив деякі подробиці про катастрофу, які стали відомі після розшифровки самописців. Як виявилося, після попадання першої ракети літак продовжував летіти, так як його двигуни не відмовили, а екіпаж намагався врегулювати нештатну ситуацію. Український літак, на борту якого загинули 176 осіб з семи країн світу, зазнав аварії тільки після потрапляння другої ракети- це сталося через 25 секунд після першого ракетного удару.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?