Іран відмовляється визнати повну відповідальність за збиття літака МАУ — МЗС
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран відмовляється визнати повну відповідальність за збиття літака МАУ — МЗС

МЗС України
Іран відмовляється визнати повну  відповідальність за збиття літака МАУ

Іран ігнорує претензії України щодо збиття Тегераном літака МАУ у 2020 році. Україна вимагає відшкодування шкоди, спричиненої збиттям літака.

Іран не йде на співпрацю з Україною щодо збиття літака МАУ

У МЗС України повідомили, що поки Іран відмовляється визнати свою повну міжнародно-правову відповідальність за збиття рейсу PS752 у 2020 році.

У міністерстві повідомили, що Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752 з 2020 року робила кілька спроб вирішити спір щодо збиття рейсу шляхом переговорів.

У вересні 2023 року Іран нарешті погодився зустрітися з усіма членами Групи для проведення переговорів.

Цього тижня представники чотирьох країн-членів Координаційної групи зустрілися з посадовими особами Ірану, щоб обговорити відповідальність Ісламської Республіки Іран як держави за збиття рейсу PS752.

Ключовими темами під час обговорень була відповідальність Ірану за порушення ним міжнародного права та необхідність повного відшкодування шкоди, спричиненої збиттям Іраном рейсу PS752, - повідомили в МЗС.

У міністерстві зазначили, що Група висловлює жаль з приводу того, що Іран досі не бажає підтримувати позицію по суті та продовжує ігнорувати претензії України.

Виходячи з обговорень, які відбулися цього тижня, Група вважає, що наша позиція та позиція Ірану занадто далекі одне від одного, щоб узгодити їх шляхом проведення переговорів.

Там додали, що Координаційна група продовжуватиме вживати заходів для врегулювання цього спору відповідно до норм міжнародного права, зокрема в рамках провадження у Міжнародному Суді ООН.

Авіакатастрофа з літаком МАУ

8 січня 2020 року іранські військові збили над Тегераном літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Загинуло 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, останні були громадянами України.

16 квітня суд Ірану виніс вирок 10 військовим за збиття літака. Їх засудили до позбавлення волі від одного до 13 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?