Історія повторюється - Київ виступив з різким випадом проти російського агресора
Категорія
Україна
Дата публікації

Історія повторюється - Київ виступив з різким випадом проти російського агресора

Історія повторюється - Київ виступив з різким випадом проти російського агресора
Джерело:  online.ua

В Офісі генпрокурора України оголосили про процесуальне керівництво над кримінальною справою стосовно геноциду кримських татар 1944 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу відомства.

За офіційними даними, радянська влада з 18 до 20 травня 1944 року депортувала з півострова 250 тисяч людей. З них 193 865 - кримські татари.

"У рамках досудового розслідування направлені міжнародно-правові доручення та повторні листи-нагадування для отримання копій архівних документів, дослідження умов проживання та додаткових доказів до Республік Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, Киргизької Республіки та ще раніше до Російської Федерації. Однак, прокуратура автономії дотепер не отримала відповідей від жодної з країн, окрім Росії та Узбекистану. Так, Генеральна прокуратура РФ відповіла, що надання такої інформації суперечить інтересам національної безпеки Російської Федерації", - зауважили в офісі.

Близько 50 тисяч депортованих померли з 1944 до 1956 років — через умови спецпоселення та під час переміщення. Непрямі втрати досягли 80,3% усього кримськотатарського народу.

На думку заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова, Кремль повторює історію.

"Російська окупаційна влада продовжує переслідування кримськотатарського народу через релігійні переконання та незгоду з окупацією. Нестерпні умови проживання, численні незаконні обшуки, затримання, позбавлення волі зумовлюють корінний народ півострова залишати Крим. Понад 48 тисяч громадян змушені були покинути окуповану територію Криму і переміститися на підконтрольну Уряду України територію", - пояснив він.

Посадовець додав, Кремль натомість активно "колонізує" Крим. Туди спрямували майже 73 тисячі росіян.

Як повідомляв ONLINE.UA, українська сторона звернулася до Організації Об’єднаних Націй із закликом до визнання депортації кримських татар 1944 року злочином міжнародного рівня. За словами постійного представника в ООН Сергія Кислиці, офіційний Київ намагатиметься визнання депортації злочином, про який пам’ятатимуть завжди. Замовчення таких трагічних інцидентів призводить до безкарності й подальшої агресії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?