Історії опору важливо збирати для того, щоб російська пропаганда не зламала нам хребет — Богдан Логвиненко
Категорія
Культура
Дата публікації

Історії опору важливо збирати для того, щоб російська пропаганда не зламала нам хребет — Богдан Логвиненко

Історії опору важливо збирати для того, щоб російська пропаганда не зламала нам хребет — Богдан Логвиненко
Джерело:  online.ua

Журналіст, письменник та засновник проекту Ukraїner Богдан Логвиненко розповів online.ua про створення проєкту "Хоробрі міста" та про нову книгу "Деокупація. Історії опору українців. 2022".

Джерело: ютуб-канал online.ua

Про проєкт Хоробрі міста

Після 24 лютого 2022 року проєкт Ukraїner почав висвітлювати війну. Проєкт "Хоробрі міста" в колаборації з українськими виконавцями розповідає про історію українських міст під окупацією.

Богдан Логвиненко каже, що "Хоробрі міста" – це насправді відповідь Ukraїner на доволі тривалу історію неможливості показати окуповані міста. Ukraїner думали про те, яким чином їх підсвітити, допомогти людям, які перебувають в окупації, як їх показати та розповісти про них.

І зараз, коли в нас з'явилися нові окуповані міста, і ми вирішили, що остаточно час прийшов. І нам треба придумати якийсь формат і цим форматом виявився формат з виконавцями, тобто це пісні, оскільки ми не можемо чогось документального знімати, що є нашим первинним форматом. Ми не можемо підтвердити якихось фактів звідти, факт-чекінг не працює.

Саме тому Ukraїner вирішили, що будуть спілкуватися з людьми, які походять з окупованих міст, які розкажуть, що цінного є в тому чи іншому окупованому місті.

Найбільше Богдан Логвиненко чекав "Кримську серію" - три треки про Бахчисарай, Сімферополь і Ялту. Але найемоційнішим називає випуск про Херсон, тому що він вийшов серпні, а деокупація Херсона була в листопаді.

Коли ми вже були в Херсоні та нам люди розповідали, що їх дуже підтримав цей трек. Вони його слухали, чули в місті. Ну тобто це насправді було визначним для нас.

Книга Ukraїner Деокупація. Історії опору українців. 2022

Наразі Ukraїner відкрив передзамовлення  на нову книгу на основі експедиції деокупованими територіями України "Деокупація. Історії опору українців. 2022", яка вийде у травні 2023.

Це збірка історій українських військових, волонтерів та цивільних, які пережили окупацію.

Богдан Логвиненко зазначає, що для нього книга про опір.

Вона про незламність про дух, про силу, про боротьбу. Насправді там доволі багато трагічних сторінок цій книзі. Але, все ж таки, переважають історії опору. Для нас важливо їх збирати для того, щоб в майбутньому російська пропаганда не зламала нам черговий раз хребет.

За словами засновника Ukraїner, так з нами сталося після революції. У якийсь час поверталася російська пропаганда і намагалася відкотити все назад, знецінивши все, що відбулося.

Нам потрібно якомога більше фіксувати цього опору, фіксувати те, наскільки ця війна є народною, і власне, аби російській пропаганді у майбутньому було максимально складно, а краще неможливо, побороти це.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?