Єврокомісія розблокує 13 млрд євро для Угорщини заради допомоги Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Єврокомісія розблокує 13 млрд євро для Угорщини заради допомоги Україні

Віктор Орбан
Джерело:  Financial Times

Єврокомісія планує розблокувати раніше заморожені 13 млрд євро для Угорщини. Це повинно спонукати Будапешт підтримати збільшення бюджету ЄС та виділення значної фінансової допомоги Україні.

Єврокомісія розблокує мільярди євро для Угорщини

Наразі 13 млрд євро для Угорщини заморожені Єврокомісією через проблеми країни з верховенством права.

Financial Times пише, що розблокування коштів, які були заморожені з грудня минулого року, означало б перемогу прем’єр-міністра Віктора Орбана, який пообіцяв не погоджуватися на збільшення бюджету ЄС, доки доступ Угорщини до коштів не буде відновлено.

Троє чиновників повідомили виданню, що Комісія має намір розморозити близько 13 мільярдів євро фінансування до кінця листопада.

Двоє з них сказали, що виплата була частково спричинена бажанням заручитися підтримкою Орбана для збільшення бюджету.

Що відомо про замороження коштів ЄС для Угорщини

У грудні минулого року ЄС заморозив 22 мільярди євро, виділені Угорщині. У ЄС вирішили, що країна не дотримується правил захисту прав людини та верховенства права.

Ця сума виділялася з Фонду, який призначений допомагати менш розвиненим членам блоку закрити інвестиційний дефіцит і покращити свою інфраструктуру.

У травні Угорщина запровадила судові реформи за вимогами ЄС, що дозволить Комісії розблокувати 13 мільярдів євро.

Це відбувається у той момент, коли ЄС прагне отримати одностайну підтримку для збільшення бюджету до кінця року, зокрема, щоб забезпечити продовження фінансової допомоги Києву.

Раніше Комісія запропонувала збільшити спільний бюджет ЄС на 66 мільярдів євро для покриття збільшених витрат, частина з яких сприятиме програмі фінансової підтримки Києва на 50 мільярдів євро на наступні 4 роки.

Кілька членів виступили проти збільшення, зокрема Німеччина.

Поповнення бюджету потребує підтримки з боку всіх 27 держав-членів, які повинні будуть робити додаткові внески зі своїх національних бюджетів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?