Угорщина блокує виділення Україні від ЄС 20 млрд євро. У чому причина
Категорія
Світ
Дата публікації

Угорщина блокує виділення Україні від ЄС 20 млрд євро. У чому причина

Угорщина блокує виділення Україні від ЄС 20 млрд євро. У чому причина
Джерело:  online.ua

Угорщина виступила проти спроби ЄС створити довгостроковий фонд обсягом до 20 мільярдів євро для підтримки армії України.

Джерело: Politico

Угорщина блокує виділення Україні від ЄС 20 млрд євро

У четвер міністри закордонних справ зустрілися в Брюсселі та вперше обговорили пропозицію, яка передбачає виділення щонайменше 5 мільярдів євро на рік протягом наступних чотирьох років для покриття витрат країн ЄС на купівлю та пожертвування зброї для України та навчання українських військ.

Але під час зустрічі Угорщина заявила, що вона буде заперечувати проти цього плану, доки Україна не вилучить угорський банк OTP зі свого списку "спонсорів війни".

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що до викреслення OTP Будапешт не схвалить виділення коштів для Європейського фонду миру, який Брюссель використовує для підтримки поставок зброї в Україну.

Ми не можемо вести переговори щодо нових фінансових зобов’язань за Європейським фондом миру, доки не буде вирішено питання OTP, – сказав Сіярто.

Фінансова допомога Україні від ЄС

Нагадаємо, що 20 червня Єврокомісія запропонувала надати 50 мільярдів євро допомоги на 2024-2027 роки. Це сталося після перегляду спільного бюджету ЄС на 2021-2027 роки, який був виснажений через пандемію COVID -19, війну в Україні та енергетичну кризу.

Така пропозиція ЄК дасть можливість профінансувати поточні витрати українського уряду та оплатити нагальні пріоритети реконструкції.

На відміну від попередніх фінансових пакетів для України, план фінансуватиметься за рахунок внесків держав-членів, а не ринкових позик.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?