Кабмін готує закон про скасування трудових книжок: що потрібно знати кожному
Категорія
Україна
Дата публікації

Кабмін готує закон про скасування трудових книжок: що потрібно знати кожному

Кабмін готує закон про скасування трудових книжок: що потрібно знати кожному
Джерело:  online.ua

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет повідомив, що уряд підготує законопроект, що скасує обов'язковість трудових книжок. Раніше він обіцяв удвічі скоротити використання паперу в документообігу. За попердніми даними, запустити нововведення можуть уже до кінця 2019 року, передає ONLINE.UA.

Що саме планує змінити Кабмін?

  • громадяни не зобов'язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати. В електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців є з 2000 року. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат використовуються саме ці дані.

  • громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо йому важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів. Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися електронним цифровим підписом (ЕЦП). Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, oj буде автоматично накладатися на ці документи.

  • Якщо у вас є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр – самостійно або через роботодавця. Тоді зберігати трудову книжку, як носій інформації не потрібно.

  • Якщо хтось все ж захоче зберегти інформацію про свій стаж у трудових книжках, забороняти це уряд не буде. Можна просити свого роботодавця робити у ній записи і ставити штампи.

Як повідомляв ONLINE.UA, у червні  український уряд запропонував провести тестовий перепис  населення за допомогою смартфонів. Колишній Кабмін вважав реальним організувати масштабний захід завдяки реальним паперовим бланкам та електронній формі на урядових сайтах водночас.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?