Кабмін хоче дозволити примусове вилучення земельних ділянок
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кабмін хоче дозволити примусове вилучення земельних ділянок

Кабмін хоче дозволити примусове вилучення земельних ділянок
Джерело:  online.ua

Глава Кабміну Денис Шмигаль запропонував ввести дозвіл на примусове оплатне вилучення земельних ділянок у власників у випадках суспільної необхідності. Йдеться насамперед про ділянки для зведення доріг та інших об'єктів дорожньої інфраструктури.

Джерело: вебпортал Ради

Судячи з усього, у випадку недотримання компромісного рішення з власником ділянки протягом місяця, місцевий орган виконавчої влади має право звернутися до адміністративного суду з позовом про платне примусове відчуження зазначених об'єктів.

Пропозицію викладено в законопроєкті №6422, текст якого сьогодні з'явився на сайті Ради. Рішення про відчуження передбачено на умовах концесії чи інших формах здійснення державно-приватного партнерства, воно схвалюється органами виконавчої влади чи місцевого самоврядування.

Реалізація законопроєкту дозволить скоротити строки відчуження земельних ділянок... для будівництва та експлуатації автомобільних доріг держзначення, мостів, естакад та об'єктів, необхідних для їх експлуатації, зокрема на умовах концесії.

– йдеться в пояснювальній записці.

Інстанцією для оскарження встановили Верховний суд, рішення якого оскарження не підлягатимуть. Ініціатори проєкту переконані, що його реалізація сприятиме покращенню та розширенню дорожньої інфраструктури в Україні.

Викупна вартість земельної ділянки та обмін на іншу ділянку

Варто уточнити, що норма про вилучення ділянок на користь суспільства передбачена статтею 149 Земельного кодексу. При цьому в законі уточнюють, що це вилучення можливе лише шляхом викупу, ця процедура регулюється законом «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності». Викупна вартість ділянки визначається після погодження з її власником.

Крім викупу для суспільних потреб міська рада може пропонувати іншу земельну ділянку взамін земельної ділянки, що вилучається. Для чого укладається договір міни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?