Кабмін назвав спосіб зниження високих цін на комуналку
Категорія
Україна
Дата публікації

Кабмін назвав спосіб зниження високих цін на комуналку

Кабмін назвав спосіб зниження високих цін на комуналку
Джерело:  online.ua

Очільник уряду Денис Шмигаль повідомив, що його команда має намір сформувати механізм компенсації надмірних витрат українським громадянам, які мають електричне опалення. За його словами, ціни на газ, тепло та гарячу воду не будуть підвищувати до кінця опалювального сезону. Також політик звернув увагу на те, що ці та інші кроки Кабінет міністрів запланував або вже здійснив на шляху до врегулювання проблеми високих цін на комунальні послуги. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на програму  "Свобода слова"  на ICTV.

Денис Шмигаль наголосив, що "Україна перейшла до відкритих ринків електроенергії й газу", а тому вже "немає тарифів – є ціна на електроенергію і є ціна на природний газ". Це означає, що ціна на газ для українців формується на ринку. Як стверджує глава Кабміну, його команда повинна зробити низку кроків, "щоб цей молодий ринок почав працювати коректно, правильно, зручно для людей".

За словами Шмигаля, представники уряду вжили необхідні заходи щодо обмеження цін. Окрім того, він перерахував 8 кроків КМУ до розв'язання проблеми високих цін на комунальні послуги:

  1. Встановлення граничної ціни на газ із 1 лютого і до кінця опалювального сезону у 6,99 гривні за кубометр.

  2. Фіксація цін на тепло і гарячу воду – їх не змінюватимуть також до кінця опалювального сезону.

  3. НКРЕКП (Нацкомісія з держрегулювання енергетики та компослуг) обмежить тариф на розподіл газу – вона не буде вищою за 1,79 гривні.

  4. КМУ та профільний комітет українського парламенту ініціюють законопроєкт про можливість передання газорозподільних мереж органам місцевого самоврядування – задля справедливого формування ціни на розподіл газу.

  5. Штрафів чи пені за невчасно сплачені комунальні послуги (газ чи тепло) за січень застосовувати не будуть.

  6. Незабаром будуть оприлюднені результати розслідування Антимонопольного комітету щодо ринку газу – КМУ з'ясує, наскільки правила встановлення цін прозорі й чесні.

  7. Уряд також сформує механізм компенсації витрат людям, які мають вдома електроопалення.

  8. Ціна на газ від газорозподільчих компаній буде формуватися один раз на рік – за зразком більшості країн Євросоюзу.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно Кабмін попередив про меморандум  щодо тарифів на тепло й гарячу воду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?