Кабмін створить фонд допомоги для постраждалих від вакцинації
Категорія
Україна
Дата публікації

Кабмін створить фонд допомоги для постраждалих від вакцинації

Кабмін створить фонд допомоги для постраждалих від вакцинації
Джерело:  online.ua

Український уряд готовий взяти на себе відповідальність за випадки побічних реакцій вакцини від коронавіруса. Для цього в Україні буде створено фонд постраждалим від вакцинації. Про це повідомив глава МОЗ Максим Степанов, який пояснив, що вимогу компенсувати можливу шкоду висувають виробники вакцин. Таким чином міністр охорони здоров'я в черговий раз запевнив громадян країни, що вакцина, якою вакцинують українців повністю безпечна і ефективна - після неї максимум може почервоніти місце уколу і ненадовго підвищиться температура тіла. Про це станемо заявив в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера", передає ONLINE.UA.

"Кабінет міністрів взяв на себе відповідальність за непередбачені наслідки від вакцинації. В першу чергу це стосується компенсації задіяної шкоди. Відповідальність бере уряд України. Буде створено відповідний фонд на найближчих засіданнях", - заявив Степанов.

Нагадаємо, ковід-вакцинація в Україні стартувала 24 лютого. В даний час українцям доступний тільки препарат Covishield, який виготовляють в Індії за ліцензією Оксфордського університету і компанії AstraZeneca. Також очікуються поставки вакцин інших виробників. Станом на 20 березня вже понад 104 тисяч українців отримали першу дозу вакцини, 11628 з них за останню добу.

Вакцина Covishield - це векторна вакцина, яка створена на основі генно модифікованого аденовірусу шимпанзе. Вона показала ефективність 82% на третій фазі випробувань. Влітку 2021 року в Україні очікується поставка американської вакцини Novavax, яку також виготовляє найбільший в світі виробник вакцин Serum Institute. Українська влада вже забронювали 15 млн доз препарату. Novavax - це рекомбінантна вакцина, створена на основі спайк-білка молекули коронавіруса SARS-CoV-2. Вакцина Novavax показала підсумкову ефективність 89,3%. Для основного штаму показник склав 95,6%. Також препарат був протестований для нового штаму "британського" коронавіруса і показав 85,6% ефективності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Міністерстві охорони здоров'я зробили заяву про побічні ефекти вакцини проти коронавіруса  і розвіяли міфи про небезпечні реакціях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?