У МОЗ зробили заяву про побічні ефекти вакцини проти коронавіруса
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ зробили заяву про побічні ефекти вакцини проти коронавіруса

У МОЗ зробили заяву про побічні ефекти вакцини проти коронавіруса
Джерело:  online.ua

Вакцинація проти коронавіруса стала новою "теорією змови", яку розгойдують в суспільстві антівакцінатори. Вакцинам приписали вже масу небезпечних і часом навіть абсурдних побочек, які нібито з'являються після щеплення. Найбільше фейків з'явилося про те, що вакцина проти коронавіруса "викликає безпліддя і розсіяний склероз". У МОЗ України спростовують всі фейки навколо вакцинації і міфи про побічні ефекти, які можуть викликати COVID-вакцини. У відомстві нагадують українцям, що антивакцинальну вакханалію влаштували, щоб зірвати вакцинацію і максимально знизити відсоток людей, готових вакцинуватися. У МОЗ наголошують, що на сьогоднішній день єдиний спосіб зупинити третю хвилю пандемії в Україні та світі - це вакцинація. Українців запевняють, що вакцина, якою вакцинують українців повністю безпечна і ефективна - після неї максимум може почервоніти місце уколу і ненадовго підвищиться температура тіла. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МОЗ України.

"МОЗ нагадує, що вакцинація - найефективніший елемент для подолання пандемії COVID-19. Для запобігання поширенню неправдивої інформації ми зібрали найпоширеніші фейки на тему імунізації", - йдеться в повідомленні відомства.

Зокрема, в МОЗ спростували те, що вакцина Pfizer нібито викликає безпліддя через те, що цей препарат навчає імунну систему організму атакувати білок сінцітін, який бере участь у формуванні плаценти. У міністерстві стверджують, що якби ця заява була істиною, то все перехворілі на коронавірус жінки не змогли б мати дітей.

"Насправді якщо вакцина може викликати імунну відповідь проти плацентарного білка, то ж відбувалося б під час захворювання COVID-19. Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку в усьому світі, які перенесли COVID-19 за останній рік, не можуть мати дітей . А це неправда ", - підкреслюють у МОЗ.

Також поширюється фейк, що серед побічних ефектів COVID-вакцини - розсіяний склероз. У відомстві запевняють, що в дійсності тільки в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca було повідомлено про те, що у пацієнта було виявлено це захворювання, а ще в одного випробуваного було діагностовано запалення спинного мозку. Але при цьому в обох випадках експерти прийшли до висновку, що зазначені хвороби не мали відношення до вакцинації.

У числі найпоширеніших фейків про вакцини проти коронавіруса є також твердження, що мРНК-вакцини нібито є генетичною зброєю, яка змінює наші гени. У МОЗ пояснюють, що мРНК-вакцини від Covid-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована ДНК. А це означає, що мРНК не може впливати або взаємодіяти з ДНК будь-яким чином. Але замість цього мРНК-вакцини працюють з природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до Covid-19.

Також в МОЗ розвінчали міф про те, що всі індійські вакцини нібито гірше європейських. У відомстві нагадали, що Індія займає третє місце на світовому фармринку і саме ця країна забезпечує приблизно 65% світового ринку вакцинами. Індійський Serum Institute, який виробляє AstraZeneca (CoviShield) - це одне з найбільших підприємств світу з виробництва вакцин, яке експортує свою продукцію в 140 країн. 65% всіх дітей на планеті хоча б раз робили щеплення вакциною від цього виробника. Всі вакцини від Serum Institute мають відповідний висновок Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо якості та безпеки.

У МОЗ показали на інфографіці, що важливо знати про вакцину CoviShield і пояснили, як вона працює, які може викликати реакції і які є протипоказання для її застосування.

Нагадаємо, індійська вакцина Covishield, розробником якої є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca, створена Serum Institute India. Covishield - це векторна вакцина, яка створена на основі генно модифікованого аденовірусу шимпанзе. Вона показала ефективність 82% на третій фазі випробувань. Влітку 2021 року в Україні очікується поставка американської вакцини Novavax, яку також виготовляє найбільший в світі виробник вакцин Serum Institute. Українська влада вже забронювала 15 млн доз препарату. Novavax - це рекомбінантний вакцина, створена на основі спайк-білка молекули коронавіруса SARS-CoV-2. Вакцина Novavax показала підсумкову ефективність 89,3%. Для основного штаму показник склав 95,6%. Також препарат був протестований для нового штаму "британського" коронавіруса і показав 85,6% ефективності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Далай-лама публічно зробив щеплення від коронавіруса вакциною Covishield  і закликав людство взяти з нього приклад.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?