"Катастрофічний акт": сербський патріарх закликав Варфоломія не надавати Україні Томос
Категорія
Україна
Дата публікації

"Катастрофічний акт": сербський патріарх закликав Варфоломія не надавати Україні Томос

"Катастрофічний акт": сербський патріарх закликав Варфоломія не надавати Україні Томос
Джерело:  online.ua

Патріарх Сербської православної церкви Іриней застерігає вселенського патріарха Варфоломія від втручання в церковні справи України, передає ONLINE.UA з посиланням на "Балканський оглядач".

Вказано, що він надіслав Вселенському патріарху Варфоломію великий лист, в якому написав, що лише Російська церква має канонічне і історичне право на церковну організацію в Україні.

Уривки цього послання оприлюднило грецьке релігійне агентство Romfea. Іриней заявляє, що "єресь етнофілетизму" є одним із найбільших зол сучасного православ'я.

"Надання автокефалії церкві в Україні сербський патріарх описує як "дуже ризикований, навіть катастрофічний" акт для єдності Святого Православ'я, а УПЦ КП називає розкольниками.Таке рішення, на думку автора листа, буде означати ще й небратерську позицію по відношенню до Російської Церкви. Іриней зрівнює "лідерів розколу в Чорногорії і України" та вважає, що, як і в Македонії, "ситуація в Чорногорії пов’язана з Україною", - сказано в повідомленні.

ЗМІ Македонії розкритикували цей лист, зазначивши, що патріарх Іриней поставив себе на місце судді Вселенського Патріарху.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше український лідер Петро Порошенко заявив, що отримання Томосу про автокефалію завершить утвердження незалежності України т а її самостійності. Українська Церква гідна стати рівною разом з іншими незалежними і рівними національними Церквами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?