Китай опублікував дані дослідження щодо ймовірного походження COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Китай опублікував дані дослідження щодо ймовірного походження COVID-19

Китай опублікував дані дослідження щодо ймовірного походження COVID-19
Джерело:  online.ua

Дослідницька група в Китаї опублікувала аналіз зразків коронавірусу SARS-CoV-2, які зібрали на ринку морепродуктів Хуанань ще у січні 2020 року, на ранніх стадіях спалаху пандемії.

Джерело: Nature

Китай оприлюднив дані дослідження про COVID-19 на ринку в Ухані

Китайці всього дослідили 1380 зразків на території ринку морепродуктів і диких тварин Хуанань і навколо нього. Вони взяли 923 проби з навколишнього середовища, серед яких вміст холодильників і морозильних камер, і 457 проб від 18 видів тварин, зокрема, безпритульних і акваріумних.

Перший рецензований аналіз підтверджує, що мазки з ринку містили генетичний матеріал диких тварин і дали позитивний результат. Тобто тварина могла бути проміжним хазяїном вірусу, який заразив людей, — йдеться в повідомленні.

Вірус виявили у 73 зразках навколишнього середовища, але в жодному зі зразків тварин. Вчені припускають, що на морепродуктах міг зберігатися вірус, який заразив людей.

Віруси з ринку мали нуклеотидну ідентичність від 99,99% до 100% з людським ізолятом. SARS-CoV-2 був виявлений у зразку з навколишнього середовища, — йдеться у дослідженні.

Висновки китайських науковців щодо походження COVID-19

Вірусолог Джессі Блум з онкологічного центру Фреда Хатчінсона у Сіетлі, заявив, що хоча зразки, зібрані в січні 2020 року, дають корисну інформацію про те, які тварини були на ринку, потрібні ще більш ранні зразки, щоби знайти джерело пандемії.

Якщо ми коли-небудь дізнаємося про точне походження SARS-CoV-2, я підозрюю, що це буде отримано з нової інформації про випадки чи події на початку грудня чи листопада 2019 року або раніше, — каже Блум.

Дослідження китайських науковців підтверджує одну з двох суперницьких теорій про початок пандемії COVID-19: точаться дебати, чи мав він природне походження, поширившись від тварин до людей, чи виник у результаті лабораторного витоку в Інституті вірусології Уханя.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?