Китай почав пробну експлуатацію найбільшого у світі сонячного радіотелескопа
Категорія
Технології
Дата публікації

Китай почав пробну експлуатацію найбільшого у світі сонячного радіотелескопа

Китай почав пробну експлуатацію найбільшого у світі сонячного радіотелескопа
Джерело:  online.ua

Торік у листопаді було успішно завершено будівництво найбільшого у світі сонячного радіотелескопа, розробленого та побудованого китайськими вченими. Після проведення понад півроку постійних випробувань його функціональності, розпочали пробну експлуатацію нової обсерваторії, яка призначена для детального спостереження за активністю нашого Сонця.

Джерело: Space

Китай почав пробну експлуатацію найбільшого у світі сонячного радіотелескопа

На південному заході Китаю було збудовано нову обсерваторію, призначену для спостереження за Сонцем та вивчення його впливу на космічну погоду. Обсерваторія отримала назву "Даоченський сонячний радіотелескоп" (DSRT) і є складною конструкцією у формі кола. Вона складається з 313 антен-тарілок діаметром 6 м кожна, що утворюють коло діаметром 3,14 км. Це робить китайську обсерваторію найбільшим радіотелескопом у світі.
У центрі цього кола знаходиться калібрувальна вежа висотою 100 метрів, яка служить для налаштування та калібрування обсерваторії. Даоченський сонячний радіотелескоп має потенціал для проведення важливих досліджень, пов'язаних з активністю Сонця та його впливом на міжпланетне середовище, що може призвести до більш глибокого розуміння космічної погоди та її наслідків для Землі та космічних місій.

Більш ніж півроку китайські вчені проводили тестування і налаштування обладнання, і результати показали, що радіотелескоп може з високою точністю стежити за активністю Сонця. Тому було ухвалено рішення почати пробну експлуатацію DSRT.

Навіщо потрібен радіотелескоп

За допомогою великої кількості тарілок телескоп збирає електромагнітне випромінювання Сонця, а потім ці дані об'єднуються і за допомогою складних алгоритмів науковці можуть отримати картину того, що відбувається на нашій зірці.

За словами китайських учених, новий телескоп має в безперервному режимі проводити аналіз активності нашої зірки і стежити за появою сонячних спалахів і корональних викидів маси. Нагадуємо, що подібні виверження на Сонці призводять до появи геомагнітних бур на Землі. Тому вчені хочуть отримати більше інформації про ці явища.

Також стало відомо, що DSRT також буде використовуватися для вивчення пульсарів (особливого типу нейтронних зірок), а також для відстеження швидких радіоспалахів (дуже сильних викидів енергії, що приходять із далеких галактик).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?