Китай раптово заблокував розслідування ВООЗ про походження коронавіруса
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай раптово заблокував розслідування ВООЗ про походження коронавіруса

Китай раптово заблокував розслідування ВООЗ про походження коронавіруса
Джерело:  online.ua

ВООЗ не виключає версію, що пандемія коронавіруса виникла через витік з лабораторії, тому ініціювала новий етап розслідування, що передбачає перевірку лабораторій і ринків Уханя. Китай категорічго відмовився співпрацювати з ВООЗ.

Джерело: Reuters

Заступник голови Національного комітету з охорони здоров'я Китаю Цзен Ісинь заявив, що був шокований планом ВООЗ на другий етап розслідування, в якому вказана версія, що через порушення лабораторних протоколів міг статися витік вірусу під час дослідження.

"Ми не приймемо такий план розслідування походження коронавіруса, оскільки він в деяких аспектах ігнорує здоровий глузд і кидає виклик науці", - підкреслив Цзен Ісинь.

Версію про те, що вірус спочатку був розроблений в китайській лабораторії, знову також спростували китайські вчені, які співпрацюють з ВООЗ. Епідеміологи запевняють, що в лабораторії Уханя, про яку йде мова, "ніколи не було вірусу".

У МЗС Китаю, в свою чергу, вимагають конкретних фактів і доказів про те, що стався витік коронавіруса з китайської лабораторії та спровокував пандемію. Зокрема, в китайському дипвідомстві згадали звіт американської розвідки про те, що не менше трьох вчених з китайського Інституту вірусології важко захворіли в листопаді 2019 року, до появи перших повідомлень про коронавірус.

Коронавірус може мати штучне походження - які є докази

Норвезький вірусолог Біргер Серенсен і професор лондонського Університету Святого Георгія Ангус Далгліш ще в минулому році написали статтю про штучне походження коронавіруса. На думку дослідників, шіповідний, або спайк-білок, що дозволяє коронавірусу зв'язуватися з заражаємоє кліткою, був змінений в ході експериментів, що проводилися в Китаї. Вони стверджують, що ряд з чотирьох амінокислот з позитивним зарядом міг бути внесений в структуру шиповидного білка лише штучно, що істотно збільшило здатність вірусу інфікувати клітини.

Тоді статтю норвезьких вірусологів піддали критиці. Вчені заявили, що структура шиповидного білка коронавіруса могла змінитися природним шляхом в процесі еволюції.

Нещодавно ж розвідка США оприлюднила інформацію, що три дослідники з китайського Інституту вірусології Ухань в листопаді 2019 сильно захворіли і навіть зверталися за допомогою в лікарню. У Штатах припускають, що пандемія коронавіруса почалася саме тоді, проте Пекін цей факт приховував.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус поки не виключає жодної версії про походження та поширення коронавіруса. При цьому в звіті місії ВООЗ, яка провела розслідування про джерело інфекції в Ухані, найбільш імовірним називали шлях передачі вірусу від людини до тварини.

Президент США Джо Байден вирішив не чекати активних дій від ВООЗ. Він вже доручив американським розвідслужбам "подвоїти зусилля" в пошуку джерела походження COVID-19 і відзвітувати про результати протягом 90 днів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?