Китай запустив на Місяць новий апарат. Чим унікальна місія для нашого покоління
Категорія
Технології
Дата публікації

Китай запустив на Місяць новий апарат. Чим унікальна місія для нашого покоління

Китай запустив на Місяць новий апарат. Чим унікальна місія для нашого покоління
Джерело:  online.ua

Китайські вчені відправили до Місяця нову інноваційну місію "Чан'е-5". Вона полягає у приземленні на поверхні супутника та повернення після здобуття зразків місячного ґрунту. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційні дані китайської сторони.

За оприлюдненими подробицями, у космос апарат відправився за допомогою ракети-носія "Чанчжен-5", запуск відбувся з космодрому Веньчан на острові Хайнань.

Передбачається, що зонд зіткнеться з поверхнею Місяця вже 29 листопада. Він буритиме ґрунт до глибини у два метри для збирання зразків, їх поверне на орбітальний модуль спеціальний апарат. Вже після цього місія почне повернення на Землю.

Згідно з планами вчених, тривалість місії оцінено у 23 чи 24 доби. Повернення апаратів на півночі країни очікують вже 15-16 грудня.

Головна мета місії "Чан'е-5" - тестування. Науковці хочуть перевірити спроможність китайських технологій віддалено збирати зразки у космосі. У майбутньому це призведе до розробки все більш складних місій.

Слід зауважити, що "Чан'е-5" збиратиме місячні зразки уперше за останні 40 років. Такі місії відправлялися у Сполучених Штатах з 1969 до 1972 років, а радянські апарати літали на Місяць востаннє 1976 року.

Утім, китайський апарат сяде в іншому регіоні, де американські та радянські місії не проводилися.

Як повідомляв ONLINE.UA, команда українських фахівців долучилася до нової місії американського агентства NASA. Україна таким чином стала 9-ю державою, яка приєдналася до позаземного проєкту Artemis ("Артеміда").

У Державному космічному агентстві нагадали, що програма передбачає міжнародну співпрацю під час освоєння Місяця, Марса, комет та астероїдів, які вирують Сонячною системою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?