Київський пульмонолог розкрив правду про індійський штам коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Київський пульмонолог розкрив правду про індійський штам коронавірусу

Київський пульмонолог розкрив правду про індійський штам коронавірусу
Джерело:  online.ua

Торакальний хірург вищої категорії, пульмонолог, доцент Київського медичного університету, керівник Всеукраїнського респіраторного клубу кандидат медичних наук Євген Симонець звертає увагу на те, що індійський штам коронавірусу - це гіпервірус, який утворився в результаті мутації двох вже змінених штамів. 

Джерело: "Факти"

Як з'явився індійський штам коронавірусу

Коронавірус продовжує активно мутувати - протягом останнього року, окрім китайського, з'явилися різні штами: британський, південноафриканський, бразильський і навіть наш західноукраїнський, який називають "клоном" англійського, однак з мутацією двох білків.

Київський хірург Євген Симонець вирішив пояснити українцям, що ж таке індійський штам коронавірусу та як він насправді з'явився.

"Індійський вірус - супермутант. "Гримуча суміш" утворилася в результаті мутації двох вже змінених штамів, тому утворився гіпервірус, або даблвірус (подвійний). Він відрізняється від інших часом появи симптомів - не 10-12 днів після контакту з хворим, а 2-3 дні. Не завжди виникає втрата нюху і смаку. Крім закладеності носа, першіння і болю в горлі, дискомфорту пацієнта часто турбують нудота, блювота, біль у животі. Крім цього, є і легенева симптоматика (порушення дихання, кашель), пов'язана з пошкодженням мембрани альвеоли - функціональної одиниці легенів, а також з тромбоемболією. Тому крім рутинних аналізів (загальний аналіз крові, С-реактивний білок), треба перевірити і D-димер", - наголосив Євген Симонець.

Варто звернути увагу на те, що D-димер - це білковий фрагмент, що утворюється при розчиненні згустка крові, який виникає при згортанні крові. D-димер утворюється в результаті розпаду волокон фібрину. Концентрація D-димеру в крові визначається у хворих із підозрою на тромбоз глибоких вен, тромбоемболію легеневої артерії та підозрі на розвиток ДВЗ-синдрому.

Як поліпшити дихальну функцію і відновити об'єм легенів після коронавірусу

Євген Симонець наголошує, що відновити об'єм легенів можна за допомогою дихальної гімнастики. Пульмонолог звертає увагу на те, що краще порадитися з лікарем, що вам підходить більше.

"Потрібно плавати в басейні, відкритих водоймах, пройти курс санаторно-курортного лікування (до прикладу, в закарпатському Солотвино). Корисне також морське повітря, особливо рановий морський бриз", - радить Євген Симонець.

За його словами, невмофіброз, який виник в легенях після коронавирусной інфекції, як правило, розсмоктується протягом шести - дванадцяти місяців.

Чи дозволена інгаляція при коронавірусі

Євген Симонець зазначає, що гарячі інгаляції заборонені при будь-якому запаленні - бактеріальному або вірусному, оскільки воно супроводжується набряком слизової дихальних шляхів.

"Під впливом тепла судини розширюються, і приплив крові посилюється - набряк наростає. Це зменшує просвіт трахеї і бронхів, знижує вентиляційну здатність легень, провокує формування застою в легеневій паренхімі", - каже лікар.

Окрім того, утворюється готове живильне середовище для того, щоб активно розвивалися патогенні або умовно патогенні мікроорганізми.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?