Клініка Шаріте оприлюднила неспростовні докази отруєння Навального
Категорія
Світ
Дата публікації

Клініка Шаріте оприлюднила неспростовні докази отруєння Навального

Клініка Шаріте оприлюднила неспростовні докази отруєння Навального
Джерело:  online.ua

Медики берлінської клініки Шаріте опублікували неспростовні докази отруєння російського опозиціонера Олексія Навального отрутою "Новачок". В авторитетному науково медичному журналі Lancet вони оприлюднили звіт про лікування Навального з детальним описом стану політика після отруєння. Статтю підписали 14 професорів медицини, а називається вона "Novichok nerve agent poisoning" - "Отруєння нервовим агентом «Новачок»". У ній немає ніяких даних про те, що у Навального є панкреатит або діабет, які російські медики називали причиною того, що опозиціонер впав у кому. Про що йдеться в звіті медиків клініки Шаріте щодо отруєння і лікування Навального, повідомляє ONLINE.UA.

"20 серпня 2020 року 44-річний чоловік, який раніше був здоровий, раптово втратив свідомість на внутрішньому авіарейсі по Росії приблизно через 10 хвилин після вильоту. Після аварійної посадки чоловік був госпіталізований в токсикологічне відділення місцевої лікарні в Омську, приблизно через 2 години після появи симптомів. Згідно зі звітом про виписку, у пацієнта була коматозний стан з гіперсалівацією і підвищеним потовиділенням, діагностована дихальна недостатність, міоклонічний статус, порушення вуглеводного обміну, електролітні порушення і метаболічна енцефалопатія. Терапевтичні заходи включали інтубацію, штучну вентиляцію легенів та не вказані препарати для контролю симптомів і нейропротекції. 22 серпня 2020 року пацієнт був доставлений німецьким санітарним літаком в Charité-Universitätsmedizin Berlin на прохання його родини. Згодом було діагностовано важке отруєння інгібітором холінестерази. Через два тижні уряд Німеччини оголосив, що лабораторія збройних сил Німеччини, призначена Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), виявила фосфорорганічену нервово-паралітичну речовину з групи Новачок в зразках крові, взятих відразу після надходження пацієнта в Шаріте. Цей висновок згодом був підтверджений ОЗХЗ. Тут ми повідомляємо клінічні подробиці цього випадку ", - йдеться в описі звіту.

Медики Шаріте вказують, що у Навального була діагностована повна клінічна картина, характерна для отруєння фосфорорганічними речовинами - брадикардія (сповільнене серцебиття), пітливість, гіперсалівація (інтенсивне виділення слини, суджені зіниці). Ці симптоми були зафіксовані ще бригадою медиків, що займалася доставкою Навального на літаку в Берлін, вони дозволили поставити попередній діагноз. Діагноз підтвердився після того, як німецькі лікарі виявили сильно пригнічену активність холінестерази в організмі пацієнта. На думку лікарів, вирішальними факторами успішного результату стали інтубація і штучна вентиляція легенів протягом 2-3 годин після появи симптомів і відсутність попередньої важкої гіпоксії. У прес-релізі про публікацію в The Lancet в "Шаріте" вказали, що це остання заява медиків з приводу лікування Навального.

"В цілому, все як і говорив хімік-вбивця Кудрявцев: якби літак не посадили, то через 2 години все б розвивалося за іншим сценарієм. Ну і головне - Володимиру Путіну тепер стане легше. На кожній прес-конференції він заламував руки і вигукував: ну коли ж німці передадуть нам дані? Про які дані йдеться незрозуміло: однакову кров брали і в Омську, і в Берліні. Звичайно, скоро в телевізорі нам скажуть: як можна порівнювати якийсь жалюгідний «Ланцет» - всього лише головний науковий медичний журнал світу, і великих світил Мураховського і Сабаева з їх «обміном речовин»", - покоментував публікацію медиків Шаріте Навальний.

Нагадаємо, Путін і його команда продовжують спростовувати свою причетність до отруєння Навального. У Кремлі запевняють, що російські лікарі не виявили в крові опозиціонера ніяких отруйних речовин, натякаючи, що Новачком Навального отруїли в Німеччині. Однак не тільки влада Німеччини підтвердила, що Навального отруїли "Новачком", але і незалежні лабораторії Франції і Швеції. Меркель не сумнівається в тому, що Олексія Навального отруїли, тому як намагалися змусити замовкнути, і в зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні питання" від уряду Росії. Технічний секретаріат Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) також офіційно підтвердив, що Олексія Навального дійсно отруїли нервово-паралітичним агентом з групи "Новачок". Також в ОЗХЗ звернули увагу на те, що проти відомого опозиціонера застосували новий тип "Новачка", який формально не входить в список Конвенції про хімічну зброю, проте все-таки вважається хімічною зброєю.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Навальний подзвонив своєму отруйнику з ФСБ. Він зізнався в замаху і розкрив подробиці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?