Навальний зателефонував своєму отруйнику з ФСБ. Він зізнався в замаху і розкрив подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

Навальний зателефонував своєму отруйнику з ФСБ. Він зізнався в замаху і розкрив подробиці

Навальний зателефонував своєму отруйнику з ФСБ. Він зізнався в замаху і розкрив подробиці
Джерело:  online.ua

Російський опозиціонер Олексій Навальний оприлюднив нові незаперечні факти про причетність сорудників ФСБ до свого отруєння. Він подзвонив Костянтину Кудрявцеву, який є одним з учасників спецоперації, і той фактично підтвердив, що Навального хотіли вбити за допомогою отрути "Новачок". Навальний відзначає, що цей дзвінок він зробив ще 14 грудня і про нього знало керівництво ФСБ, але не надало ці дані до відома президента РФ Володимира Путіна, який 17 числа, на своїй великій прес-конференції продовжував стверджувати про непричетність Кремля і російських спецслужб до отруєння Навального, підкреслюючи, що "хотіли б отруїти - отруїли". Аудіозапис розмови зі співробітником ФСБ Навальний опублікував у своєму Youtube-каналі. У цій розмові Кудрявцев розкрив подробиці замаху на опозиціонера і пояснив, чому операція зірвалася, передає ONLINE.UA.

Навальний розповів, що здійснив дзвінок в ФСБ за допомогою програми, якою користуються телефонні пранкери, щоб змінити номер телефону. Він вів бесіду зі своїм ймовірним отруйником під виглядом помічника секретаря Радбезу Миколи Патрушева. Офіцер ФСБ заявив, що вважає операцію добре спланованою і списує невдачі на збіг обставин. Він пояснив, що життя Навального врятували дії пілотів і атропін, введений бригадою швидкої допомоги. Кудрявцев також згадав інших учасників отруєння: свого начальника Станіслава Макшакова, Івана Осипова і Олексія Александрова. Він також уточнив, що отруту нанесли на внутрішню частину трусів Навального, а після його госпіталізації в Омську речі опозиціонера передали співробітникам ФСБ, які ретельно опрацювали їх, щоб видалити сліди отрути.

"Цікавий факт. ФСБ (сам Бортников, мабуть) просто підставили Путіна. Вони вже тиждень як знали про наш дзвінок Кудрявцеву. Для них все розкрилося о 8 ранку минулого понеділка. І моя розмова з Кудрявцевим була прослухана. Але вони рятували себе і Путіну про це нічого не сказали. Інакше б той не став говорити на прес-конференції "хотіли б отруїти - отруїли". Адже Кудрявцев рівно на це питання відповідає "чому він вижив". Коли Путін це ляпнув, я відразу подумав: так, Бортников, не любиш ти свого "начальника", - прокоментував Навальний свою розмову зі співробітником ФСБ.

Навальний відзначає, що ця розмова відбулася до оприлюднення розслідування Bellingcat, в якому зазначено, що отруєння опозиціонера здійснила в Томську група з восьми оперативників ФСБ з секретного підрозділу відомства, які діяли під прикриттям Інституту криміналістики ФСБ. Автори розслідування назвали імена всіх співробітників, які брали участь в операції: Станіслав Макшаков, Олег Таякін ("Тарасов"), Олексій Александров ( "Фролов"), Іван Осіпов ( "Спиридонов"), Костянтин Кудрявцев ( "Соколов"), Олексій Кривощеков, Михайло Швець ( "Степанов"), Володимир Паняєв. Керував операцією, за даними розслідувачів, Макшаков, який раніше працював в Державному інституті технології органічного синтезу, який проводив розробки нових форм хімічної зброї до офіційного припинення цих програм в Росії в 2017 році. У розслідуванні вказано, що перш ніж отруїти Навального, співробітники ФСБ негласно спостерігали за ним, дотримуючись за політиком по всіх маршрутах. Починаючи з 2017 року, коли Навальний оголосив про свою президентську кампанію, вони зробили 30 перельотів, які збігаються з маршрутами опозиціонера.

У Кремлі, не дивлячись на спливаючі резонансні подробиці про отруєння Навального, продовжують запевняти, що поки опозиціонер був на території Росії, ніяких отруйних речовин в його крові не було. Однак не тільки влада Німеччини підтвердила, що Навального отруїли "Новачком", але і незалежні лабораторії Франції і Швеції. Меркель не сумнівається в тому, що Олексія Навального отруїли, тому як намагалися змусити замовкнути, і в зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні питання" від уряду Росії. Технічний секретаріат Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) також офіційно підтвердив, що Олексія Навального дійсно отруїли нервово-паралітичним агентом з групи "Новачок". Також в ОЗХЗ звернули увагу на те, що проти відомого опозиціонера застосували новий тип "Новачка", який формально не входить в список Конвенції про хімічну зброю, проте все-таки вважається хімічною зброєю.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Навальний повідомив, що Путін вже все визнав у справі про його отруєння.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?