Коли Євросоюз скасує візи для українців: названа приблизна дата
Категорія
Україна
Дата публікації

Коли Євросоюз скасує візи для українців: названа приблизна дата

Коли Євросоюз скасує візи для українців: названа приблизна дата
Джерело:  online.ua

У квітні Європейська комісія збирається прийняти рішення рекомендувати надання безвізового режиму Україні. Про те, коли приблизно українці зможуть вільно їздити в країни ЄС, в коментарі ОNLINE.UA розповів експерт з питань Євросоюзу Анатолій Марциновський.


«Зараз ми очікуємо надання Єврокомісією законодавчої пропозиції, по нашому законопроекту, до Європарламенту та Ради ЄС, які повинні прийняти рішення. Тобто, змінити відповідну директиву, перенести Україну з так званого негативного списку (країни, яким потрібні візи) в позитивний. Єврокомісія обіцяє подати законодавчу пропозицію до кінця квітня. Посол ЄС Томбінський припустив, що Європарламент і Рада ЄС зроблять свою роботу до кінця травня. Після цього ще деякий час піде не внутрішні процедури. Якщо брати за аналогією з Молдовою, то це приблизно три тижні. Відповідно,

теоретично безвізовий режим може почати працювати до кінця червня

», - сказав Марциновський.


Експерт зазначив, що процес може затягнутися: «Ясно, що Україна - випадок особливий, тому прямих аналогій з Молдовою робити не варто, справа може трохи затягнутися».


Марциновський впевнений, що стратегічно від української сторони вже мало що залежить. «Можна припустити, якщо будуть, скажімо, найближчим часом якісь скандали з антикорупційними агентствами, створеними, в тому числі, і в рамках виконання ПДВЛ (Плану дій з візової лібералізації - ONLINE.UA). Тоді це може мати політичний вплив на прийняття остаточного рішення», - підкреслив він.


На питання ONLINE.UA, чи можуть бути «сюрпризи» в Раді ЄС або Європарламенті, експерт відповів, що це вкрай малоймовірно: «В ЄП гарантовано все буде нормально. У Раді ЄС теоретично можуть бути проблеми, але рішення буде прийматися кваліфікованою більшістю, тобто одна або дві країни не можуть заблокувати рішення».


«Мені здається, що після

абсурдного референдуму в Нідерландах

 у Євросоюзу є потреба зробити щось позитивне щодо України, і безвізовий режим може бути таким кроком», - резюмував Марциновський.


Відзначимо, що, за словами посла ЄС в Україні Яна Томбінського, Єврокомісія прийме рішення рекомендувати скасування візового режиму для українців до кінця квітня.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?