Коли Україна відкриє повітряний простір — заява Украероруху
Категорія
Україна
Дата публікації

Коли Україна відкриє повітряний простір — заява Украероруху

Коли Україна відкриє повітряний простір — заява Украероруху
Джерело:  online.ua

Україна планує відкрити повітряний простір одразу після завершення воєнних дій та перемоги над Росією.

Джерело: Украерорух

Коли відкриють український повітряний простір

Украерорух відреагував на прогноз Європейської організації безпеки повітряної навігації щодо ймовірності відновлення польотів в Україні лише від кінця 2029 року.

Підрозділ STATFOR Євроконтролю двічі на рік видає/оновлює 7-річні прогнози повітряного руху по всіх країнах-членах організації та в цілому по Європейському регіону. Такі прогнози використовуються країнами-членами для щорічного розрахунку ставок плати за послуги з аеронавігаційного обслуговування, — пояснює Украерорух.

Однак опублікований нині прогноз базується на поточній ситуації в авіаційній галузі та конфігурації маршрутів, а саме: закриття повітряного простору України для цивільних польотів через воєнні дії, суттєві обмеження польотів у повітряному просторі Молдови (також з міркувань безпеки), Росії та Білорусі (санкційні заборони), суттєве зменшення польотів у Польщі, Балтійських, Скандинавських країнах, та відповідне збільшення інтенсивності польотів у південно-східній частині Європи (з метою обльоту закритих зон) і т.д.

Ці фактори вважаються такими, що діятимуть до кінця горизонту планування, тобто до 2029 року, - через відсутність на сьогодні інших підтверджених вхідних даних для прогнозування, — кажуть в Украерорусі.

Зазначається, що спільно з Євроконтролем було розроблено план заходів з відновлення аеронавігаційного обслуговування у повітряному просторі України.

Це є невід’ємною частиною державних програм відновлення транспортного сектору та економіки України. Такий план охоплює повний спектр необхідних складових процесу: відновлення інфраструктури, операційні процедури, авіаційну безпеку, підготовку персоналу, сертифікацію, взаємодію з міжнародними партнерами, фінансування тощо, — йдеться у повідомленні.

Євроконтроль прогнозує обмеження польотів над Україною до 2029 року

Європейська організація з безпеки аеронавігації випустила звіт, у якому спрогнозувала, що певні обмеження у повітряному просторі України, Білорусі, Росії та Молдови збережуться до 2029 року.

Повідомляється, що даний прогноз Євроконтролю є оновленням попереднього 7-річного прогнозу восени 2022 року.

Серед основних факторів, які впливають на діапазон прогнозу є і російське вторгнення в Україну.

Повідомляється, що обмеження повітряного простору України, Росії, Білорусі та Молдови залишаються до кінця горизонту прогнозу 2029 року.

Також у звіті відмічається загальне погіршення економічної ситуації, зокрема зменшення прогнозу ВВП на 2023 та 2024 роки через вплив перебоїв з енергопостачанням, вищої інфляції та пов’язаного з цим падіння довіри.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?