Колишні високопосадовці США таємно зустрілися з Лавровим для переговорів про мир в Україні — NBC
Категорія
Політика
Дата публікації

Колишні високопосадовці США таємно зустрілися з Лавровим для переговорів про мир в Україні — NBC

Колишні високопосадовці США таємно зустрілися з Лавровим для переговорів про мир в Україні — NBC
Джерело:  online.ua

Група колишніх високопоставлених чиновників національної безпеки США провела таємні переговори з очільником МЗС РФ Сергієм Лавровим та з іншими наближеними до Кремля росіянами, щоб "закласти основу для потенційних переговорів про припинення війни проти України".

Джерело: NBC

У США пройшли таємні переговори з Лавровим

Четверо колишніх і двоє нинішніх чиновників повідомили NBC News, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрівся з членами групи протягом кількох годин у квітні в Нью-Йорку під час головування РФ в Раді Безпеки ООН.

На порядку денному квітневої зустрічі були деякі з найгостріших питань війни в Україні, як-от доля окупованої Росією території і пошук дипломатичного шляху, який міг би бути терпимим для обох сторін.

За словами нинішніх і колишніх чиновників, з Лавровим зустрівся Річард Хаас, колишній дипломат і колишній президент Ради з міжнародних відносин, експерт з Європи Чарльз Купчан і експерт з Росії Томас Грем, обидва колишні чиновники Білого дому та Державного департаменту.

Джерела повідомили, що серед цілей переговорів було тримання каналів зв’язку з Росією відкритими, де це можливо, а також відчути, де може бути місце для майбутніх переговорів, компромісу та дипломатії щодо припинення війни.

Обговорення відбулися з відома адміністрації Байдена, але не за її вказівкою, причому колишні посадовці, які брали участь у зустрічі Лаврова, після цього проінформували Раду національної безпеки Білого дому про те, що сталося, - повідомили джерела.

У рамках цих зусиль принаймні один колишній чиновник США відвідав Росію для обговорення війни в Україні, повідомили двоє осіб.

Крім Лаврова з російської сторони в обговореннях брали участь науковці, керівники великих аналітичних центрів або дослідницьких інститутів та інші представники російської зовнішньополітичної сфери, які, як вважають, прислухаються до президента Володимира Путіна або регулярно спілкуються з кремлівськими чиновниками.

Реакція України на таємні переговори

Чиновник Офісу президента України Володимира Зеленського заявив, що не коментуватиме конкретні новини з неназваних джерел, але загальна позиція залишається незмінною.

Наша позиція незмінна — доля України не може бути вирішена без України. Багато разів про це говорив і президент, і всі наші офіційні спікери. Не анонімно, а цілком конкретно і публічно, – зазначили вони.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?