Колишній генерал Асада розповів про сотні тонн хімічної зброї у Сирії
Категорія
Світ
Дата публікації

Колишній генерал Асада розповів про сотні тонн хімічної зброї у Сирії

Колишній генерал Асада розповів про сотні тонн хімічної зброї у Сирії
Джерело:  The Telegraph

Керівництво Сирії має сотні тонн хімічної зброї, і приховує її від фахівців Організації по забороні хімічного озброєння (ОЗХО).

Про це розповів колишній генерал сирійської армії Захер ас-Сакат, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його інтерв'ю The Telegraph.

"Вони (уряд Асада – Ред.) визнали наявність лише 1,3 тисячі тонн, але ми знали, що в реальності у них було майже в два рази більше", - заявив колишній генерал, який був одним з вищих керівників хімічної програми країни.

При цьому він уточнив, що хімічної зброї було як мінімум дві тисячі тонн.

Читайте також: Путін повинен відповісти Трампу за Сирію, можливе загострення на українському напрямку - Орєшкін

Нагадаємо, що в 2014 році Сирію зобов'язали передати весь хімічний арсенал в ОЗХО в рамках угоди між США і Росією, після того, як сотні людей загинули через використання зарину (бойовий отруйний газ – Ред.) на околиці Дамаска.

Ця угода запобігла військовим ударам США по Сирії, і адміністрація президента Барака Обами заявила, що один з найбільших запасів хімічної зброї на "100% ліквідований".

У свою чергу, ас-Сакат запевнив, що нерозкриті запаси забороненої зброї включають в себе кілька сотень тонн зарину, хімічних речовин-прекурсорів, а також авіаційні бомби, які можуть нести хімічні заряди і хімічні боєголовки для ракет "Скад".

53-річний генерал, який зберіг контакти з офіційними особами в Сирії після втечі в березні 2013 року, розповів також, що протягом декількох тижнів до прибуття інспекторів ОЗХО у Асада були зайняті переміщенням запасів хімічної зброї.

Тонни хімікатів були вивезені в укріплені пункти біля Хомса і в прибережне місто Джабла біля Тартуса, де розташована військово-морська база і пункт матеріально-технічного забезпечення ВМФ Росії.

У наступні роки з'явилися докази того, що Дамаск продовжує використовувати хімікати, в тому числі ті, від яких він зобов'язувався відмовитися.

Як повідомляв ONLINE.UA, 4 квітня під час хімічної атаки на місто Хан-Шейхун в Сирії загинули 89 людей, в тому числі багато дітей.

У відповідь США випустили по сирійській авіабазі в районі Хомса 59 крилатих ракет "Томагавк", пояснивши це "стриманням режиму від використання хімічної зброї знову".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?