Колишній генерал СБУ Шайтанов отримав вирок суду за державну зраду
Категорія
Україна
Дата публікації

Колишній генерал СБУ Шайтанов отримав вирок суду за державну зраду

Колишній генерал СБУ Шайтанов отримав вирок суду за державну зраду
Джерело:  online.ua

Колишній генерал СБУ Шайтанов отримав вирок суду за державну зраду, закінчений замах на скоєння теракту, незаконне поводження зі зброєю тощо.

Джерело: СБУ

Колишній генерал СБУ Шайтанов отримав вирок за держзраду

Колишнього першого заступника керівника Центру спецоперацій "А" СБУ засуджено до 12 років за ґратами з конфіскацією майна.

Таке рішення прийняв сьогодні Шевченківський районний суд м. Києва.

Так, ексгенерал-майор Служби безпеки України визнаний винним у державній зраді, закінченому замаху на скоєння терористичного акту, а також незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Прокурори довели, що засуджений збирав інформацію з державною таємницею та передавав її представникам РФ.

За завданням російських спецслужб Шайтанов шукав серед колишніх співробітників СБУ осіб для вчинення теракту з метою вбивства майора Збройних сил Чеченської Республіки Ічкерія. Цей офіцер з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва. Вчиненню злочину правоохоронці тоді запобігли.

В ОГПУ додали, що кримінальне провадження стосовно співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ, який завербував засудженого, наразі перебуває на заочному розгляді у суді.

Що відомо про справу Шайтанова

У квітні 2020 року СБУ викрила генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, який був резидентом ФСБ Росії та планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

Раніше на бійців-добровольців Адама Осмаєва та його дружину Аміну Окуєву двічі скоювали озброєний напад.

Під час другої спроби, 30 жовтня 2017 року, 34-річна Окуєва загинула через отримані поранення неподалік смт Глеваха Київської області. Під час нападу автомобіль добровольців обстріляли на залізничному переїзді.

Осмаєв зазнав поранення, але вижив. ВІн є майором Збройних сил Чеченської Республіки Ічкерія.

У січні 2020 року правоохоронці затримали ще одну людину з групи із семи осіб, яких у поліції офіційно називають причетними до вбивства Аміни Окуєвої та замаху на життя Адама Осмаєва.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?