Команда Путіна прийняла обурливе рішення по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Путіна прийняла обурливе рішення по Донбасу

Команда Путіна прийняла обурливе рішення по Донбасу
Джерело:  online.ua

У Росії прийняли чергове обурливе рішення проти України щодо Донбасу. На цей раз команда російського президента Володимира Путіна накинулася з публічними звинуваченнями на Францію, влада якої підтримує принципову позицію української сторони і прездіента України Володимира Зеленського, де дали зрозуміти Кремлю, що не збираються йти на поступки ні Путіну, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує. Зокрема, МЗС РФ обурило те, що Франція підтримала рішення офіційного Києва продовжити закон про особливий статус Донбасу без включення в нього так званої "формули Штайнмаєра". У відомстві міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова назвали рішення Парижа потуранням. У Лаврова вимагають, щоб Франція відповідальніше підходила до ролі посередника. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу російського МЗС.

"На цей раз здивування викликані не безвідповідальною поведінкою української сторони, до якого всі звикли, а то, що вона стала схвально сприйматися офіційним Парижем. Закликаємо наших французьких партнерів по «нормандського формату» не займатися потуранням і більш відповідально підходити до ролі посередника, яка передбачає неупереджене ставлення до Києва, Донецька і Луганська, що спонукає їх до повного виконання «Комплексу заходів» і «нормандських» рішень", - висунули ультиматум Франції в МЗС РФ.

У Лаврова знову нагадали головну вимогу Кремля для врегулювання конфлікту на Донбасі. Вона полягає в тому, щоб закон про особливий статус Донбасу діяв в Україні не на тимчасовій основі в день проведення там місцевих виборів, а на постійній основі після позитивного висновку БДІПЛ ОБСЄ про підсумки голосування.

"Цей компроміс був поступкою Донбасу, який згоден повернутися до складу України тільки на умовах надання йому особливого статусу. У грудні 2019 року «нормандський» саміт в Парижі доручив інкорпорувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство", - підкреслили в команді Путіна.

Більш того, у Путіна навіть вирішили, як повинна працювати Верховна Рада України, щоб виконати вимогу Кремля. У МЗС РФ вважають, що для включення закону про особливий статус Донбасу до Конституції України не потрібно нічого, крім законотворчої роботи українських парламентаріїв.

Важливо відзначити, що це не перша скарга Кремля на адресу України та її міжнародних партнерів, які підтримують Київ в боротьбі з російським агресором. До цього у скаржилися на офіційний Київ в ОБСЄ. У Кремлі незадоволені тим, що команда українського лідера Володимира Зеленського зайняла жорстку позицію - в офіційній Москві обурені, що цю позицію ще й підтримують Франція і Німеччина, які є учасниками нормандського процесу. Постійний представник РФ при ОБСЄ Олександр Лукашевич публічно звинуватив Україну в порушенні режиму перемир'я, який діє на Донбасі з 22 червня. Він, правда, не став говорити, чому бойовики ОРДЛО порушують режим тиші і відкривають вогонь по українських позиціях, але звинуватив ЗСУ "в інженерному обладнанні позицій і спробах змінити початкове розміщення сил".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Зеленського вживає екстрених заходів через ситуацію на Донбасі, де бойовики почали використовувати диверсійні групи для мінування позицій бійців ЗСУ російськими мінами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?