Команда Зеленського вживає екстрені заходи через ситуацію на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського вживає екстрені заходи через ситуацію на Донбасі

Команда Зеленського вживає екстрені заходи через ситуацію на Донбасі
Джерело:  online.ua

Поки російський президент Володимир Путін шантажем добивається політичних поступок українського лідера Володимира Зеленського по Донбасу, бойовики, підтримувані Кремлем, влаштовують обурливі провокації в зоні ООС, піддаючи загрозі не тільки українських військових, а й мирних жителів в прифронтовій зоні. Напередодні поблизу Луганського українські захисники зловили ворожих диверсантів, які намагалися провести мінування позицій українських військ мінами російського виробництва, які заборонені Женевською конвенцією. Бійцям ЗСУ вдалося зірвати зухвалий план бойовиків, про який було повідомлено представникам ОБСЄ. Глава української сторони в ТКГ Леонід Кравчук вимагає також негайної реакції МЗС України на цей інцидент. Про це йдеться в заяві української делегації в ТКГ, передає ONLINE.UA.

"Злагодженим діям військовослужбовців підрозділів Об'єднаних сил були зірвані спроби ворожих диверсантів провести мінування позицій наших військ і відмовитися надалі від виконання диверсійних заходів. Після вогневого контакту противник відійшов. При огляді шляху відступу ворожої ДРГ було виявлено засоби мінування російського виробництва, в тому числі три МОН -50 і оснащений касетний контейнер типу КСФ-1 з мінами типу ПФМ-1, які заборонені «Женевською конвенцією». Крім того, були виявлені особисті речі і бронежилети з позивними «Мартін», «Худий» і «Григор», 2 речових мішка , бухта кабелю, 4 магазини, споряджені патронами 5,45 мм. Підходи до українських позицій ворог коригував за допомогою безпілотного літального апарату типу «Гранат», який входить до новітнього російського комплексу забезпечення дій артилерії «Наводчик-2»", - уточнили в ТКГ деталі підступної провокації бойовиків на Донбасі.

Відзначається, що українські військовослужбовці збили ворожий безпілотник, він вже вивчається відповідними структурами Об'єднаних сил. У команді Зеленського підкреслили, що проведення розвідки з використанням БПЛА свідчить про недотримання ворогом домовленостей, досягнутих під час засідання ТКГ, незважаючи на те, що тільки цю домовленість погодилися дотримуватися як люди Путіна, так і підтримувані ними бойовики.

Важливо відзначити, що крім диверсантів, які мали намір замінувати позиції ЗСУ в зоні ООС, бойовики тільки напередодні ще чотири рази зривали перемир'я. Вони відкривали вогонь поблизу Катеринівки і Попасної, де обстрілювали українських захисників з гранатометів і мінометів 82-мм калібру.

Нагадаємо, кілька днів тому в ході переговорів ТКГ Донбасом команда Путіна підтримала "мирний" план бойовиків ОРДЛО, але відкинула всі пропозиції української сторони, спрямовані на завершення конфлікту. Як відомо, мирний план України з Донбасу, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися в грудні 2020 року, створення вільної економічної зони. Путін незадоволений тим, що Зеленський зайняв жорстку позицію і не збирається йти на поступки ні Кремлю, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує. В офіційній Москві обурені і тим, що цю позицію ще й підтримують Франція і Німеччина, які є учасниками нормандського процесу. У Кремлі відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськом домовленостями". Команда Путіна продовжує наполягати на закріпленні особливого статусу Донбасу в Конституції України. Бойовики ОРДЛО ж вимагають закріпити в Конституції України "особливе самоврядування" окремих районів Донецької та Луганської областей до 2050 року і це повністю влаштовує Кремль.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна висунули жорсткий ультиматум Зеленському по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?