У Путіна висунули жорсткий ультиматум Зеленському
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна висунули жорсткий ультиматум Зеленському

У Путіна висунули жорсткий ультиматум Зеленському
Джерело:  online.ua

Команда президента РФ Володимира Путіна і підтримувані ним бойовики ОРДЛО зайняли жорстку позицію і вирішили не погоджуватися на пропозицію української сторони про обмін полоненими, який офіційний Київ пропонував провести до кінця 2020 року. У Росії вирішили заблокувати процес обміну, щоб домогтися поступок команди українського лідера Володимира Зеленського. Своєрідний шантаж у вигляді відмови від обміну полоненими російська сторона влаштувала для того, щоб Київ погодився з "мирним" планом бойовиків, який, зокрема, передбачає включення закону про так званий особливий статусіДонбасу до Конституції України. Але не добившись згоди від команди Зеленського, в Москві дали зрозуміти, що питання щодо обміну полоненими закрито, і звинуватили в цьому Україну. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на росЗМІ і підконтрольні бойовикам ресурси.

"Українські зобов'язання, припинити переслідування вже звільнених осіб, не виконані. Процедури попередніх обмінів тому не можна вважати завершеними. Це створює перешкоди для нового обміну", - відповів глава російської делегації в ТКГ Борис Гризлов на пропозицію України щодо обміну полоненими.

Представники так званих "ЛНР" і "ДНР" зайняли аналогічну позицію.

"Після обмінів в грудні і квітні Україна свої зобов'язання не виконала, всіляко затягує не тільки сам процес виконання, але навіть надання інформації про реалізацію цієї норми, намагається маніпулювати цим питанням, наполягає на тому, що необхідно обговорювати наступні дати обміну", - заявили представники бойовиків, які наполягають на проведенні процедури зняття юридичних претензій з звільнених осіб.

Як відомо, останній обмін полоненими між Україною, Росією і бойовиками ОРДЛО відбувся в квітні 2020 року. З полону терористів "ДНР" і "ЛНР" тоді звільнили 20 українців. Офіційний Київ передав 14 осіб. 29 грудня минулого року Україні вдалося домогтися першого великого обміну полоненими - тоді Київ повернув 124 людини. За даними СБУ, в полоні у бойовиків перебувають ще не менше 200 українців і в Мінських угодах прописаний пункт щодо обміну за формулою "всіх на всіх". Але команда Путіна категорично відмовляється на такий обмін і тим самим зриває домовленості, в чому регулярно звинувачує українську владу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна не бачать ризиків того, що офіційний Київ спробує силою повернути окупований Донбас після того, як це вдалося зробити Азербайджану в Нагірному Карабасі після 30 років конфлікту з Вірменією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?