У Кремлі зробили несподівану заяву про Донбас
Категорія
Політика
Дата публікації

У Кремлі зробили несподівану заяву про Донбас

У Кремлі зробили несподівану заяву про Донбас
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна не бачить ризиків того, що офіційний Київ спробує силою повернути окупований Донбас після того, як це вдалося зробити Азербайджану в Нагірному Карабасі після 30 років конфлікту з Вірменією. Втім, в Україні і не збираються звертати з дипломатичного шляху, на якому саме через позицію Путіна немає значних просувань. 25 листопада в Кремлі підтвердили, що не бояться наступу з боку української армії на збройні російські формування в ОРДЛО, які тим часом щодня порушують перемир'я підлими вогневими провокаціями, в результаті яких гинуть українські військові. Як оцінює ситуацію на Донбасі Кремль, повідомив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков, передає ONLINE.UA.

Про те, що Кремль не чекає ескалації конфлікту на Донбасі, Пєсков відповів однозначно.

"Не дає", - відповів Пєсков питання, чи дає ситуація в Нагірному Карабасі підстави очікувати загострення ситуації на Донбасі і спроб Києва повернути контроль над регіоном.

Важливо відзначити, що в українській делегації в ТКГ раніше відзначали, що українська влада детально проаналізує мирний договір Вірменії та Азербайджану, яким вдалося завершити війну за умови введення російських "миротворців". Але застосовувати подібну тактику на Донбасі ніхто не збирається, незважаючи на те, що в Москві вже стали ходити подібні чутки. Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук чітко пояснив, що агресор не може раптово стати "миротворцем", тому ні про яких російських миротворців в ОРДЛО не може бути й мови. Втім, представники офіційного Києва і раніше ставили під сумнів "миротворчу місію" Росії, в тому числі в Нагірному Карабасі, так як країна, яка вже сьомий рік веде війну проти України не має ніяких ні юридичних, ні моральних підстав називати своїх військових "миротворцями" .

Нагадаємо, напередодні в ході переговорів ТКГ по Донбасу команда Путіна підтримала "мирний" план бойовиків ОРДЛО, але відкинула всі пропозиції української сторони, спрямовані на завершення конфлікту. Як відомо, мирний план України з Донбасу, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року, обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися в грудні 2020 року, створення вільної економічної зони. Путін незадоволений тим, що Зеленський зайняв жорстку позицію і не збирається йти на поступки ні Кремлю, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує. В офіційній Москві обурені і тим, що цю позицію ще й підтримують Франція і Німеччина, які є учасниками нормандського процесу. У Кремлі відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськом домовленостями". Команда Путіна продовжує наполягати на закріпленні особливого статусу Донбасу в Конституції України. Бойовики ОРДЛО ж вимагають закріпити в Конституції України "особливе самоврядування" окремих районів Донецької та Луганської областей до 2050 року і це повністю влаштовує Кремль.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія фактично визнала себе стороною конфлікту на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?