Команда Зеленського готує екстрені заходи проти Путіна і Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського готує екстрені заходи проти Путіна і Росії

Команда Зеленського готує екстрені заходи проти Путіна і Росії
Джерело:  online.ua

Українська влада обурена відмовою російського президента Володимира Путіна продовжувати переговори по врегулюванню конфлікту з Донбасу. Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук анонсував запуск плану Б, про який раніше вже заявляв і секретар РНБО Олексій Данилов. Кравчук пояснив, що команда українського лідера Володимира Зеленського не має наміру домагатися миру війною, але рішуче налаштована на завершення конфлікту, тому готує нові санкції проти Росії, які змусять Путіна повернутися за стіл переговорів і вивести війська з ОРДЛО. Йдеться перш за все про відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, що, втім, вже обговорювалося ще в 2014 році. На ці екстрені заходи Україна, за словами Кравчука, піде вже незабаром, якщо до кінця року в переговорному процесі по Донбасу не буде прогресу. Про новий план української влади Кравчук повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24", передає ONLINE.UA.

"Якщо до кінця року, а тут скоро будуть канікули різдвяні і новорічні відзначати, якщо цього не станеться (прогресу в переговорах - ред.), то я думаю, початок нового року буде початком нового стандарту нашого розуміння ситуації, наших пошуків нових впливів і наших пропозицій про тиск на агресора. Це можуть бути санкції, які називаються міжнародна розрахункова система. Ми будемо цього вимагати. Ми будемо вимагати інших санкцій. Ми не будемо вимагати війни", - розкрив Кравчук план команди Зеленського по Донбасу.

Він нагадав, що Росія намагається домовитися з іншими країнами через тиск, але Україна рішуче налаштована на дипломатичний і політичний шлях завершення війни на Донбасі, тому буде домагатися цього за допомогою спільного тиску всього міжнародного співтовариства. Глава української делегації переконаний, що це найкращий шлях вирішення ситуації на Донбасі.

Важливо відзначити, що тема відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, до якої підключено більше 11 тисяч фінансових інститутів в більш ніж 200 країнах світу, піднімалася ще в 2014 році з початком збройної агресії проти України. Тоді Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав виключити Росію з системи міжнародних розрахунків, але в SWIFT подібні рекомендації визнали такими, що порушують права і такими, що завдають шкоди компанії. За відключення Росії від SWIFT через рік виступала Велика Британія, а в 2018 році Держдеп США і Литва.

Нагадаємо, останній саміт "нормандської четвірки" відбувся в Парижі в грудні минулого року. На ньому лідери нормандської четвірки - президент України Володимир Зеленський, канцлерка Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і російський глава Володимир Путін - домовилися про всеосяжне припинення вогню на Донбасі, розведенні сил і засобів, обмін полоненими в форматі "всіх на всіх", про відкриття на лінії поділу нових пунктів пропуску на лінії розмежування. Всі ці домовленості протягом усього року зривала російська сторона, так як бойовики ОРДЛО, яких підтримує Путін, щодня влаштовують обстріли в зоні ООС, відмовляються відкривати нові КПВВ і навіть заблокували роботу вже діючих пунктів пропуску, а також відмовляються від обміну полоненими, домагаючись від офіційного Києва включення закону про особливий статус Донбасу до Конституції України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія визнала себе стороною конфлікту на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?