Команда Зеленського остаточно розлютилася після резонансного рішення Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського остаточно розлютилася після резонансного рішення Путіна

Команда Зеленського остаточно розлютилася після резонансного рішення Путіна
Джерело:  online.ua

Минулого тижня влада України передала ОБСЄ новий мирний план по Донбасу, в якому прописана подальша реалізація Мінських домовленостей. Він передбачає проведення виборів в ОРДЛО, обмін полоненими і амністію учасників війни на Донбасі, на чому постійно наполягав президент РФ Володимир Путін. Але офіційний Київ вимагає, щоб Росія скасувала низку обурливих указів Путіна щодо ОРДЛО, так як вони не тільки суперечать українському законодавству, але і порушують раніше досягнуті на вищому рівні домовленості щодо врегулювання конфлікту. Однак Кремль назвав ці вимоги команди українського лідера Володимира Зеленського необгрунтованими, так як нібито "Україна відмовляється дбати про своїх громадян", а ці укази Путіна дозволяють "захищати інтереси росіян", які проживають на Донбасі. У Путіна вважають, що "допомагають" жителям Донбасу наданням російського громадянства і "забезпечують в ОРДЛО України медичну і соціальну інфраструктуру". Українська делегація в ТКГ в шоці від подібних заяв Кремля, але остаточно у переговірників увірвався терпець, коли сьогодні стало відомо, що бойовики так званих "ЛНР" і "ДНР" відмовилися 10 листопада відкривати КПВВ на Донбасі, хоча це раніше було погоджено офіційним Києвом і Москвою. На тлі ситуації, що склалася, в ТКГ звернулися до російської влади з жорсткою заявою, в якій чітко розповіли, що ховається за "допомогою" Росії Донбасу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заявою Української делегації для участі в Тристоронньої контактній групі, опублікованому в соцмережі.

"Як надання російського паспорта громадянам України, які проживають в ОРДЛО, сприяє вирішенню ними медичних і соціальних питань? РФ забезпечує в ОРДЛО України медичну і соціальну інфраструктуру? Це як? У зв'язку з чим? Може, Кремль вирішив все ж почати виконувати Розділ III Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни і визнав тим самим себе окупантом? Якщо ні, то про яке забезпечення українських громадян на території України йдеться? " - обурилися в ТКГ.

Команда Зеленського підкреслила, що незважаючи на це офіційний Київ намагається допомогти своїм громадянам, які тимчасово опинилися в заручниках у окупантів. 10 листопада Україна підготувала до відкриття не тільки КПВВ, а й сервісні центри, в яких всі громадяни України по обидва боки лінії зіткнення зможуть отримати адміністративні та соціальні послуги, юридичну допомогу та медичну допомогу.

"Але російська сторона відновлювати їх роботу не збирається. На жаль. Тому що відкриття КПВВ стало б справжньою турботою про мирних жителів, полегшенню життя яких приділяє стільки уваги пан Пєсков", - підкреслили в ТКГ.

Як відомо, Україна передала свій варіант плану врегулювання конфлікту на Донбасі ОБСЄ, його обговорять на наступному засіданні ТКГ 10 листопада. Цей план, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року, обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися не пізніше 15 грудня 2020 року, створення вільної економічної зони. У Кремлі ж відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськом домовленостями".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Зеленського невідкладно звернулася до Путіна з жорстким ультиматумом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?