Команда Зеленського скликає екстрене засідання по Донбасу - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського скликає екстрене засідання по Донбасу - що сталося

Команда Зеленського скликає екстрене засідання по Донбасу - що сталося
Джерело:  online.ua

Так звана "влада ДНР", яку призначив Кремль на окупованому Донбасі за вказівкою президента РФ Володимира Путіна, поставила офіційному Києву і ЗСУ черговий ультиматум. З 7 вересня бойовики загрожують відкрити вогонь проти українських захисників в районі населеного пункту Шуми, який знаходиться поблизу Горлівки. Відповідний наказ вже віддав ватажок бойовиків так званої "ДНР" Денис Пушилін. Команда українського лідера Володимира Зеленського стурбована планами бойовиків зірвати перемир'я і знову почати активні бойові дії на Донбасі. Сьогодні, 6 вересня, офіційний Київ ініціював проведення екстреного засідання ТКГ, щоб запобігти обстрілам бойовиків. Представниця голови ОБСЄ в ТКГ Хайді Грау цю пропозицію підтримала, в команді президента Путіна поки не дали відповіді. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі українського телеканалу, передає ONLINE.UA.

"Я бачив документ, що вони (бойовики - ред.) надіслали. Очевидно, що це відчайдушний пошук приводу, щоб порушити режим припинення вогню. Президент був проінформований про це, він дуже стурбований цим. Ми відразу зробили крок. Ми, Україна, скликаємо позачергове засідання Тристоронньої контактної групи буквально на 6 вересня", - заявив Кулеба.

Як відомо, наказ про обстріл позицій ЗСУ на Донбасі ватажок бойовиків "ДНР" підписав напередодні, 5 вересня. Він звинувачує Україну в нібито порушенні одного з пунктів домовленостей щодо режиму припинення вогню.

Глава делегації України в ТКГ Леонід Кравчук вказав, що заяви представника так званої "ДНР" Пушиліна є нічим іншим, як бажанням загострити ситуацію на Донбасі.

"І це зрозуміло для кожного - в тому числі для мільйонів українців, які залишаються в окупації. Вони бачать, хто знову хоче розпалити бойові дії", - зазначив Кравчук.

Командування ООС також відреагувало на наказ Пушиліна відкрити вогонь проти українських військових 7 вересня. Командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що в разі атаки бійцями ЗСУ буде дана адекватна відповідь всіма наявними силами і засобами.

"У разі застосування вогневого впливу збройними формуваннями Російської Федерації по території України, Командування Об'єднаних сил залишає за собою конституційне право на захист територіальної цілісності України з наданням адекватної відповіді всіма наявними силами і засобами", - заявив Кравченко.

При цьому бійці 503-го Окремого батальйону морської піхоти, які зараз знаходяться на позиціях в селі Шуми, досить різко відповіли на погрози Пушиліна здійснити обстріл їх укріплень.

Нагадаємо, населений пункт Шуми був звільнений українською армією влітку 2018 року, до цього селище знаходився під контролем бойовиків "ДНР" - це стратегічно важливий об'єкт, так як в майбутньому він може послужити плацдармом для проведення подальших операцій ЗСУ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що комнада Зеленського довела істеричного припадку представників Путіна  на останньому засіданні ТКГ по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?