Команда Зеленського збирається на екстрене засідання для прийняття важливого рішення
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського збирається на екстрене засідання для прийняття важливого рішення

Команда Зеленського збирається на екстрене засідання для прийняття важливого рішення
Джерело:  РБК Україна

У понеділок, 2 листопада, президентська партія Слуга народу збирається на екстрене засідання. На порядку денному скандал з КСУ. Справа в тому, що думки в партії щодо законопроекту президента України Володимира Зеленського відносно звільнення суддів КСУ після їх скандальне рішення розділилися. І хоча більшість членів партії готові підтримувати пропозицію Зеленського про розпуск Конституційного суду, деякі представники партії дотримуються іншої думки. Очікується, що на засіданні може виникнути серйозна дискусія для прийняття важливого для України рішення. Про плани президентської команди в парламенті повідомила народний депутат Євгенія Кравчук, передає ONLINE.UA з посиланням на РБК-Україна.

"Можливо, будуть якісь пропозиції по іншим законопроектам, які б могли виправити ситуацію, але це потрібно робити досить швидко, тому що якщо далі так буде діяти КСУ, то і фонд гарантування вкладів може бути скасований, можуть визнати неконституційним і Вищий антикорупційний суд . Це взагалі може поставити хрест на наших євроінтеграційних прагненнях ", - пояснила важливість екстреного прийняття рішення по КСУ Кравчук.

Нардеп підкреслила, що на засіданні Слуги народу також обговорять законопроекти щодо положень антикорупційного законодавства, які фактично скасував КСУ. З цих питань нардепи планують заслухати думки представників президента і Верховної ради в Конституційному суді, представників профільного комітету з питань правової політики і комітету з питань антикорупційної діяльності. Кравчук допускає, що у них можуть бути пропозиції.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАПКА. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цього рішення хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних парнеров нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіза і будь-якої фінансової підтримки, якщо рішення КСУ не скасують.

Після рішень КСУ Зеленський скликав екстрене закрите засідання РНБО, а вже ввечері 29 жовтня НАПКА повернуло доступ до єдиного реєстру електронних декларацій після розпорядження Кабінету міністрів. Також президент подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду. Глава Конституційного суду Олександр Тупицький назвав дії глави держави ультиматумом і заявив, що не збирається у відставку.

Незважаючи на гучний скандал і наміри Зеленського, КСУ прийняв резонансне рішення. Вже 3 листопада судді вирішили в закритому форматі розглянути справу про конституційність закону про мову і закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Рада Європи поставив Зеленському негайний ультиматум. Там вважають "кричущим порушенням" Конституції намір президента звільнити суддів КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?