Рада Європи поставила Зеленському негайний ультиматум
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада Європи поставила Зеленському негайний ультиматум

Рада Європи поставила Зеленському негайний ультиматум
Джерело:  online.ua

Влада Європейського Союзу неодноразово критикувала українського лідера Володимира Зеленського і реформи, що проводяться його командою в Україні. І останнє рішення президента України перезавантажити Конституційний суд і звільнити всіх суддів КСУ після гучного скандалу з деклараціями чиновників і депутатів не залишили без уваги. Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчиновіч-Бурич і президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо вважають кричущим порушенням основного закону України наміри Зеленського припинити повноваження суддів КСУ. Вони вимагають знайти альтернативні варіанти для вирішення проблем, що виникли через конституційну кризу. Про це йдеться в їх листі яке вони направили на ім'я голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, передає ONLINE.UA.

"Припинення повноважень суддів є кричущим порушенням Конституції і фундаментального принципу поділу влади. Порушення Конституції, навіть, можливо, з поважної причини, не може привести до культури конституціоналізму та поваги до верховенства права, які мають на меті боротьбу з корупцією", - заявили в листі Марія Пейчіновіч-Бурич і Джанні Букіккіо.

Генсек Ради Європи і очільник Венеціанки вважають, що якщо Рада підтримає пропозицію Зеленського і звільнить всіх суддів КСУ, то ці порушення Конституції України будуть мати непоправні наслідки.

"Ми розуміємо, що перед вами стоїть дуже серйозне завдання, і не недооцінюємо необхідність своєчасних, твердих і рішучих дій. Однак ми настійно закликаємо вас зважати на несприятливі, глибокі і довгострокові наслідки для вашої країни від можливого поспішного рішення звільнити конституційних суддів", - пояснили свою позицію в РЄ.

Автори листа просять Разумкова знайти альтернативні способи вирішення проблеми і зробити так, щоб боротьба з корупцією відповідно до міжнародних стандартів залишалася пріоритетом.

"GRECO (Група країн Європи проти корупції) продовжить моніторинг дотримання Україною міжнародних антикорупційних стандартів. Венеціанська комісія і Рада Європи готові - в терміновому порядку, але з урахуванням часу, необхідного для проведення ретельного аналізу різних варіантів - допомогти вам у розробці конкретних рішень для вирішення поточної ситуації ", - підсумували Пейчиновіч-Бурич і Букіккіо.

У НАЗК вже відреагували на ультиматум Ради Європи та Венеціанської комісії, висунутий Зеленському. В агентстві вважають, що питання швидкого відновлення антикорупційної системи неможливо вирішити за умови незмінності рішення КСУ. У НАЗК нагадали, що в своєму рішенні КСУ порушив Конституцію України принаймні двічі, тим більше що ухвалили його судді у власних інтересах, так як кілька з них показали недостовірні відомості в своїх деклараціях і повинні були понести за це відповідальність.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАПКА. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цього рішення хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних парнеров нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіза і будь-якої фінансової підтримки, якщо рішення КСУ не скасують.

Після рішень КСУ Зеленський скликав екстрене закрите засідання РНБО, а вже ввечері 29 жовтня НАЗК повернуло доступ до єдиного реєстру електронних декларацій після розпорядження Кабінету міністрів. Також президент подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду. Глава Конституційного суду Олександр Тупицький назвав дії глави держави ультиматумом і заявив, що не збирається у відставку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський відреагував на заяви про незаконність законопроекту про відновлення довіри до конституційного судочинства, запропонованого Зеленським. Він зазначив, що цей законопроект, яким український лідер пропонує перезавантажити КСУ і звільнити суддів, абсолютно обґрунтований і є виконанням рішення РНБО. Веніславський вважає, що якщо парламент підтримає ініціативу Зеленського, то це "забезпечить відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства і дозволить вирішити кризову ситуацію, до якої призвели дії Конституційного суду".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?