Ніяких порушень закону — Зеленський прийняв остаточне рішення щодо суддів КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Ніяких порушень закону — Зеленський прийняв остаточне рішення щодо суддів КСУ

Ніяких порушень закону — Зеленський прийняв остаточне рішення щодо суддів КСУ
Джерело:  online.ua

Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський відреагував на заяви про незаконність законопроекту про відновлення довіри до конституційного судочинства, запропонованого президентом України Володимиром Зеленським. Він зазначив, що цей законопроект, яким український лідер пропонує перезавантажити КСУ і звільнити суддів, абсолютно обґрунтований і є виконанням рішення РНБО. Веніславський вважає, що якщо парламент підтримає ініціативу Зеленського, то це "забезпечить відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства і дозволить кризову ситуацію, до якої призвели дії Конституційного суду". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"В екстраординарних умовах, в яких опинилася держава в результаті прийняття КСУ рішення № 13-р, рішення Президента України запропонувати Верховній Раді вирішити кризову ситуацію політико-правовими засобами є абсолютно обґрунтованим і повністю відповідає цінностям, закріпленим Конституцією України", - підкреслив представник президента в КСУ .

Веніславський пояснив, що виконання рішення Конституційного Суду від 27 жовтня призведе до того, що будь-які наступні зміни до антикорупційного законодавства будуть визнані нинішнім складом КСУ неконституційними, так як суд пов'язаний своєю власною правовою позицією, сформульованою у вказаному рішенні.

"КСУ заклав такі юридичні механізми, які фактично дозволяють визнати неконституційними всі рішення про повернення положень антикорупційного законодавства", - підкреслив Веніславський.

Аналогічної думки дотримується і секретар РНБО Олексій Данилов. Він стверджує, що президент не порушив законодавство, внісши до Верховної Ради законопроект для "відновлення довіри суспільства до конституційні судочинства".

"Володимир Олександрович скористався своїм конституційним правом. Мені дивно чути, що він порушує закони - ще майже нічого не зробивши, крім як виконавши рішення РНБО", - підкреслив Данилов, нагадавши, що подальша доля суддів КСУ тепер залежить від народних депутатів.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАЗК. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цим рішення хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних партнерів нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіз і будь-яку фінансову підтримку, якщо рішення КСУ не скасують.

Після рішень КСУ Зеленський скликав екстрене закрите засідання РНБО, а вже ввечері 29 жовтня НАЗК повернуло доступ до єдиного реєстру електронних декларацій після розпорядження Кабінету міністрів. Також президент подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду. Глава Конституційного суду Олександр Тупицький назвав дії глави держави ультиматумом і заявив, що не збирається у відставку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Данилов вважає, що за скандальним рішенням КСУ стоїть Росія. Секретар РНБО переконаний, що судді КСУ цілеспрямовано займаються розхитування України за наказом країни-агресора.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?