Команди Путіна і Зеленського збираються на термінове засідання
Категорія
Політика
Дата публікації

Команди Путіна і Зеленського збираються на термінове засідання

Команди Путіна і Зеленського збираються на термінове засідання
Джерело:  online.ua

У вівторок, 24 листопада, відбудеться засідання ТКГ по Донбасу, на якому українська сторона підніме вкрай важливі питання, які необхідно вирішити в найкоротші терміни. Зокрема, команда українського лідера Володимира Зеленського насамперед обговорить з представниками Кремля нагальні питання, спрямовані на полегшення долі громадян України. Вони стосуються відкриття КПВВ, виплат соціальної допомоги та пенсії, обміну полоненими, який офіційний Київ сподівається провести до кінця грудня. Команда президента Росії при цьому не дає надій на позитивне врегулювання гострих питань, які підготувала на засідання українська сторона. У Кремлі натякають, що будуть блокувати рішення всіх особливо чутливих питань поки не доб'ються від України включення закону про особливий статус Донбасу до Конституції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу української делегації в ТКГ.

Відзначається, що переговори по Донбасу триватимуть два дні - 24 і 25 листопада. У перший день засідання проведуть чотири підгрупи по питанням безпеки, гуманітарним, економічним та політичним питанням. У п'ятницю ж відбудеться спільне засідання на рівні керівників делегацій, які представляють президента Росії Володимира Путіна і українського лідера Володимира Зеленського.

"Українська сторона в ТКГ нагадує, що для вирішення до кінця року нагальних питань, перш за все, що полегшують долю громадян України (відкриття КПВВ, виплата соціальної допомоги та пенсії, повернення осіб, які утримуються взаємно), готова працювати в режимі 24/7 і минулого тижня внесла відповідну пропозицію ", - підкреслили в команді Зеленського.

Важливо відзначити, що на всіх попередніх засіданнях люди Путіна, який незадоволений тим, що Зеленський зайняв жорстку позицію і не збирається йти на поступки ні Кремлю, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує, обурювалися. Їм недовподоби не тільки принциповість Києва, а й те, що цю позицію ще й підтримують Франціята Німеччина, які є учасниками нормандського процесу. У Москві погрожують офіційному Києву, що заблокують переговори по Донбасу, якщо українська сторона не виконає умови Кремля. У Путіна вважають, що відмова України від закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції нібито свідчить про небажання Києва почати діалог з жителями Донбасу.

Як відомо, мирний план України з Донбасу, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися не пізніше 15 грудня 2020 року, створення вільної економічної зони. У Кремлі ж відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськом домовленостями". Команда Путіна продовжує наполягати на закріпленні особливого статусу Донбасу в Конституції України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що бойовики ОРДЛО раптово вирішили поступитися команді Зеленського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?