Комітет Ради пропонує скоротити кількість депутатів в українському парламенті
Категорія
Політика
Дата публікації

Комітет Ради пропонує скоротити кількість депутатів в українському парламенті

Комітет Ради пропонує скоротити кількість депутатів в українському парламенті
Джерело:  online.ua

14 січня офіційно стало відомо, що комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував скоротити загальну кількість народних обранців до 300 людей. Як відомо, наразі український парламент формують 450 депутатів. Варто звернути увагу на те, що пропозицію про скорочення кількості нардепів підтримали 17 з 22 членів комітету. Також зазначається, що проти проголосував 1 нардеп, утрималися – 5 народних обранців. Найбільше голосів "за" дали представники президентської політичної сили "Слуга народу". Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт ВРУ.

Що важливо зрозуміти, щоб парламент ухвалив відповідний законопроєкт, необхідна підтримка конституційної більшості – 300 голосів.

"Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді України прийняти остаточно як закон поданий президентом України як невідкладний проект закону про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи), реєстр. № 1017 від 29 серпня 2019 року", – написала на своїй сторінці у Фейсбук заступниця голови Комітету ВР з питань правової політики, постійна представниця парламенту в Конституційному суді, народна депутатка від "Слуги народу" Ольга Совгиря.

Як уже згадувалося раніше, законопроєкт про зменшення кількості парламентарів у Раді глава держави Володимир Зеленський вніс на розгляд ще у 2019 році. Після цього Конституційний Суд України визнав, що цей законопроєкт відповідає Конституції, однак викликає певні застереження. Рік тому ВРУ попередньо схвалила законопроєкт. Як відомо, у жовтні 2020 року питання про скорочення народних обранців до 300 людей увійшло до всеукраїнського опитування, яке ініціював український лідер. У "Слузі народу" згодом заявили, що ініціативу підтримали близько 90% опитуваних.Як повідомляв ONLINE.UA, у парламенті зареєстрували проєкт постанови, яким рекомендуватимуть українському уряду повернути пільгову ціну на електроенергію. Цей тариф скасували з 1 січня 2021 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?