Конгрес вимагає від Білого дому визнати ПВК Вагнера терористичною організацією
Категорія
Світ
Дата публікації

Конгрес вимагає від Білого дому визнати ПВК Вагнера терористичною організацією

Конгрес вимагає від Білого дому визнати ПВК Вагнера терористичною організацією
Джерело:  online.ua

У США виникла суперечка між представниками Конгресу та адміністрацією президента Джо Байдена через необхідність внесення російської "Групи Вагнера" до списку терористичних організацій.

Джерело:  The Hill

Чому Білий дім проти визнання групи Вагнера терористичною організацією

До цього у Білому домі вже визнали "Групу Вагнера" злочинною організацією та ввели відповідні санкції.

Однак Конгрес США вимагає від адміністрації Байдена визнання "Групи Вагнера" терористичною організацією.

Група з семи сенаторів, як демократів, так і республіканців, вже підготувала проект закону про визнання "Групи Вагнера" іноземною терористичною організацією.

Такий статус спричинить за собою більш жорсткі санкції, ніж нинішній статус транснаціональної злочинної організації.

Позначення FTO збільшило б ресурси США для переслідування і припинення діяльності Вагнера, послужило б сильним стримуючим фактором проти людей або урядів, які ведуть справи з "групою", і відкрило б нові шляхи для судових позовів, - йдеться у матеріалі видання.

Однак за інформацією поінформованого джерела видання, Білий дім проти визнання "Групи Вагнера" терористичною організацією, адже це може зашкодити дипломатії США в країнах Африки.

Як вважається, сьогодні діяльність "Групи Вагнера" охоплює такі країни, як Судан, Лівія, Центральноафриканська Республіка, Мозамбік, Малі, Буркіна-Фасо, Камерун і Чад.

Держдеп побоюється, що присвоєння "Вагнеру" статусу FTO, автоматично закриє в'їзд до США і заблокує активи багатьом офіційним особам тих урядів, які мають справу з ними. Така природа їх занепокоєння, - зазначило джерело журналістам видання.

У Байдена пропонують свій варіант визнання Вагнера терористичною організацією 

У Білому домі підтримують надання статусу терористичної організації найманцям ПВК, що приймають участь у бойових діях на боці злочинної армії РФ в Україні, однак відмовляються вводити санкції проти підрозділів, що діють на території Африки.

На противагу цьому прихильники присвоєння "Вагнеру" статусу терористів відзначають, що закон дає президенту США право відкладати або навіть скасовувати санкції щодо окремих осіб, якщо є така необхідність.

Прихильники статусу FTO впевнені, що рішення по "Вагнеру" не тільки дасть відповідний сигнал тим, хто співпрацює з угрупованням, а й закладе основу для майбутнього визнання Росії державою-спонсором тероризму. Адміністрація Байдена також чинить опір і цьому кроку, побоюючись непередбачуваних наслідків у міжнародній політиці і торгівлі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?