Контррозвідка Британії посилила безпеку через загрозу з боку Кремля
Категорія
Світ
Дата публікації

Контррозвідка Британії посилила безпеку через загрозу з боку Кремля

Контррозвідка Британії посилила безпеку через загрозу з боку Кремля
Джерело:  online.ua

Іноземним журналістам вдалося дізнатися, що британська контррозвідка МI5 непомітно вирішила посилити заходи безпеки потенційних мішеней команди очільника Кремля Володимира Путіна, які наразі мешкають у Великій Британії. Варто зазначити, що це рішення контррозвідники ухвалили після отруєння Сергія і Юлії Скрипаль в Солсбері в 2018 році. МI5 також з'ясувала, що офіційна Москва продовжує виявляти "досить активний інтерес" до групи осіб у Британії. Саме це, за їхніми словами, вимагає прийняття більш активних заходів за участю поліції та інших відомств, передає ONLINE.UA з посиланням на  The Guardian.

Як стверджують журналісти, про це стало відомо в ексклюзивному інтерв'ю, яке два високопоставлених офіцерів МI5 дали телеканалу Sky News. Один із співробітників, якого називали тільки на ім'я Том, відповідає за управління російським відділом контррозвідки.

"І це не пасивний інтерес. Це досить активний інтерес. Тому ми думаємо, що вони, ймовірно, все ще намагаються збирати інформацію про людей. З якою метою? Це не так очевидно, але ми не збираємося ризикувати, виявивши, що інформація, яку вони збирали, була спрямована на якийсь фізичний напад", - розповів Том, обличчя якого було приховане.

За його словами, кількість людей, яка знаходиться наразі під посиленим захистом, доволі чимала, однак їхні імена та прізвища засекречені. Наголошується, що серед них, цілком можливо, є колишні агенти, такі як Скрипаль, і інші росіяни, які раніше мали хороші зв'язки, а також неросійські громадяни, яких вважають серйозними подразниками Кремля.

"MI5 вважає, що Кремль прагне відновити свої шпигунські можливості у Британії - після того, як їх агенти були видворені з посольства після теракту в Солсбері. Але, за словами агентів, російські спецслужби особливо зацікавлені в розвитку активів за межами посольства, використовуючи осіб, що видають себе за "журналістів, вчених або туристів", - пише видання.

Окрім того, зазначається, що допомога МI5 індивідуальна для кожної людини і варіюється від простих порад щодо безпеки до фізичних змін навколо їхнього майна та пересування, а також безпосередньої підтримки поліції.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Британія назвала головне завдання України для вступу в НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?