Кордон з Білоруссю, захист АЕС та підготовка до блекаутів — інтерв'ю з начальником Рівненської ОВА Віталієм Ковалем
Категорія
Україна
Дата публікації

Кордон з Білоруссю, захист АЕС та підготовка до блекаутів — інтерв'ю з начальником Рівненської ОВА Віталієм Ковалем

Джерело:  online.ua
Кордон з Білоруссю, захист АЕС та підготовка до блекаутів — інтерв'ю з начальником Рівненської ОВА Віталієм Ковалем

Прикордонна Рівненщина сконцентрувалася на обороні від початку повномасштабного вторгнення. Сьогодні 229 км кордону з Білоруссю перетворені в суцільну фортецю. Про фортифікаційні споруди на кордоні, ситуацію на Рівненській АЕС та як область підготувалася до нового опалювального сезону — в ексклюзивному інтерв’ю журналістці online.ua Вікторії Бєлік розповів Віталій Коваль, начальник Рівненської ОВА.

Джерело: online.ua

На Рівненщині — 229 км кордону з Білоруссю, з них 90 км — непрохідні болота. Яка ситуація була на початку повномасштабного вторгнення Росії?

Віталій Коваль: Так, звичайно, коли тільки почалось широкомасштабне вторгнення, зміна парадигми того, що у тебе був сусід, а став потенційно ворог, дуже складно сприйнялася суспільством, особливо в прикордонних громадах, які історично були зв'язані з Білоруссю.

Тому це була перша стресова ситуація, коли ми зрозуміли, що у нас більше не сусід, а з території РБ летять ракети.

Сьогодні всі 229 км кордону перетворені в суцільну фортецю. Інженерні споруди, фортифікаційні споруди, рови, мінні поля, загородження — все це для оборони.

Декілька ліній ешелонної оборони побудовано, але ми не зупиняємось, продовжуємо нарощувати цю оборону. І сьогодні, можу сказати впевнено, що життя на прикордонні не зупинилось: підприємства працюють, люди живуть, а масового виїзду, як нам пророкували, не відбулось.

Фото — online.ua

Чи відбувалися заходи ДРГ на початку повномасштабного вторгнення з території Білорусі?

Віталій Коваль:  У нас не було проникнення організованих диверсійних груп на територію області. Були лише одиничні випадки перетини кордону, коли заходили громадяни Білорусі, громадяни інших країн — вони вже відпрацьовані.

Спроба перетину кордону була виявлена, і фактично ці люди не змогли порушити законодавство. Проникнення диверсійно-розвідувальних груп з території Білорусі не відбувалося.

Фото — online.ua

Станом на сьогодні немає ризиків заходу таких груп на територію України?

Віталій Коваль: Ризик не можна нівелювати. Краще бути готовими та перейматися цим питанням, ніж просто повторювати, що все спокійно. Ризики є, особливо усвідомлюючи, що у нас об'єкт номер один інтересу (для ворогів — ред.) це Рівненська атомна електростанція. По прямій вона знаходиться за 60 кілометрів від кордону з Білоруссю.

Ми розуміємо, що є ризик будь-яких спроб захоплення саме атомної електростанції. Тому там підвищена пильність і увага.

А яка взагалі зараз ситуація на АЕС? Адже Рівненська АЕС залишається ядерною мішенню для росіян

Віталій Коваль: На АЕС ситуація стабільна, працюємо в штатному режимі. Час від часу блоки виходять на планове попередження роботи, але стабільна генерація відбувається. Стосовно захисту — побудовані лінії оборони. Місто Вараш —  це місто-супутник Рівненської АЕС  розбите на сектори. Уже визначено, хто відповідає за оборону самого міста.

Лінії оборони від атомної електростанції до самого кордону також визначені. Є посилення: і Нацгвардія, і ЗСУ, і постійні складові Сил оборони – це МВС, Служба безпеки України. Вони там проводять навчання.

Фото — online.ua

Я нагадаю, що територія Рівненщини – це суцільні болота та ліси, які непрохідні на півночі. Є фактично декілька доріг ймовірної загрози. Вони знаходяться під особливим контролем ЗСУ та підготовлені до зустрічі з ворогом, тому це точно дорога в один кінець.

Хто б не наважився йти з боку Білорусі на територію України через Рівненську область — про це пошкодує.

Якщо ворог продовжить масовано обстрілювати критичну інфраструктуру, як це було торік, наскільки область готова до цього?

Віталій Коваль:  Цьогоріч ми точно більше готові до осінньо-зимового періоду, ніж минулого року, з точки зору захисту об'єктів критичної інфраструктури. Зроблені висновки, зрозумілий почерк дій ворога, відомо, які загрози основні.

Наше завдання – захистити енергетичну інфраструктуру. Тому що це дуже важливе питання —  саме виведення з ладу потужностей передачі. Генерація у нас є, атомна електростанція генерує, а ось передача, саме підстанції на 330 кВ, які передають в іншій області – це наше завдання номер один. Ворог по них цілив, і ми розуміємо, як він діє.

Фото — online.ua

На сьогодні рівень готовності оцінюється у 76%, включно з об'єктами соціальної інфраструктури. Не бачимо загроз, які можуть призвести до зриву опалювального сезону з точки зору готовності, ремонтних робіт, запасу палива. З цим все гаразд. Питанням опікується і Кабінет міністрів, і Офіс президента. Тому точно пройдемо спокійно, ми готові.

Загроза номер один – це непередбачуваність і наслідки ракетних ударів, які можуть бути.

Що є питанням номер один для області чи найкритичнішим моментом, над яким ви працюєте зараз з вашою командою?

Віталій Коваль:  Питання номер один – це оборона, готовність дати відсіч у будь-який момент і будь-якому ворогу. Тому приділяємо увагу формуванню такої спроможності.

Це оборонний бюджет, який, нагадаю, прийнятий в нашій області. 52 громади виділили кошти в обласний бюджет саме зі спрямуванням на оборону.

Фото — online.ua

І з цих оборонних коштів є можливість якраз формувати лінію оборони на півночі області. Тому що північні громади —  в нас їх 6 прикордонних —  вони менш спроможні фінансово забезпечити той величезний масштаб робіт зі зведення фортифікаційних споруд. Тут робота триває.

Пріоритет №1 – це оборона, пріоритет №2 – зберегти темп і розвиток економіки. Ми розуміємо, що на наших плечах економічний фронт. І ми працюємо сьогодні й за Рівненщину, і за інші області, яким набагато важче, особливо прифронтові.

Це перша частина великого інтерв’ю з начальником Рівненської ОВА Віталієм Ковалем. Друга частина буде незабаром доступна на online.ua.

За посиланнями нижче підпишіться на нас в ютубі, фейсбуці та телеграм, щоб не пропустити нові ексклюзивні матеріали.

YouTube  | Facebook| TG

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?