Коронавірус в ОРДЛО і Криму: в ООН висунули жорстку вимогу Росії
Категорія
Україна
Дата публікації

Коронавірус в ОРДЛО і Криму: в ООН висунули жорстку вимогу Росії

Коронавірус в ОРДЛО і Криму: в ООН висунули жорстку вимогу Росії
Джерело:  online.ua

У ОРДЛО понад 90 осіб мають підозру на коронавірус, але тестів на COVID-19 в так званих "ЛНР" і "ДНР" немає. Через це лікарі не можуть встановити етіологію пневмонії. У постійному представництві України при ООН нагадали Москві, що відповідальність за загрозу поширення коронавірусної інфекції в Криму і на Донбасі зараз повністю лежить на Росії - представники місії вимагають, щоб РФ інформувала міжнародну спільноту про заходи, які вживаються для боротьби з поширенням COVID19 на окупованих українських територіях. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу місії.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила, що за минулий тиждень близько 600 місцевих жителів ОРДЛО звернулися до лікарів із симптомами ГРВІ, з них підозрюють пневмонію у 91 людини. Що відбувається в захворюваністю в окупованому Криму - наразі невідомо. Денисова закликала міжнародні гуманітарні організації, які мають доступ до ОРДЛО, забезпечити окуповані українські регіони тестами на COVID-19, медичними препаратами та засобами особистого захисту цивільного населення, а також провести інформаційну кампанію щодо недопущення поширення коронавіруса.

"Закликаю наших співгромадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей, бути уважними до свого здоров'я - при перших симптомах ГРВІ звертатися до лікаря і не займатися самолікуванням", - також звернулася до жителів ОРДЛО і окупованого Криму омбудсмен.

У свою чергу в постійному представництві України в ООН нагадали Москві, що згідно IV Женевської конвенції, Росія як держава-окупант повинна забезпечити достатню гігієну і медичну допомогу жителям Криму. На українському півострові, за даними окупантів, понад 130 осіб перебувають "під наглядом" через відвідування територій з фіксуванням випадків коронавірусу або контакти з потенційними його носіями.

Слід зазначити, що бойовики так званих "ЛНР" і "ДНР" закрили пункти пропуску на Донбасі для українців через загрозу поширення коронавіруса. При цьому в окупованих районах не прийнято ніяких заходів для запобігання поширенню інфекції - громадський транспорт, вузи, школи та дитсадки працюють в звичайному режимі. У той же час місцеві жителі ОРДЛО панікують через наростання загрози. Вони відзначають, що в аптеках немає ні масок, ні антисептиків, ні навіть широких бинтів і марлі, щоб пошити маску самостійно. Також в магазинах ОРДЛО порожніють полиці - мешканці масово розкуповують крупи і борошно, побоюючись, що через коронавірус настануть критичні проблеми з продуктами.

До речі, Росія вже закрила кордони з так званими "ЛНР" і "ДНР". Місцеві жителі ОРДЛО тепер не можуть виїхати на територію РФ - пропускають тільки тих українців, які незаконно отримали російські паспорти.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні зростає кількість заражених коронавірусом  - на ранок 19 березня підтверджено 16 випадків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?