Країни Азії створили найбільшу в світі зону вільної торгівлі без США
Категорія
Економіка
Дата публікації

Країни Азії створили найбільшу в світі зону вільної торгівлі без США

Країни Азії створили найбільшу в світі зону вільної торгівлі без США
Джерело:  online.ua

15 листопада 2020 року країни Азії підписали історичну угоду. Китай і ще 14 азіатсько-тихоокеанських держав створили найбільшу в світі зону вільної торгівлі без США. Ця угода передбачає зниження тарифів і встановлення загальних для всіх учасників угоди правил торгівлі, а також надання послуг, вкладення інвестицій, електронної комерції, телекомунікації та авторських прав. Ця угода стала великим успіхом для Китаю, який веде запеклу торгову війну з США. Важливо відзначити, що над цією історичною угодою країни Азії працювали вісім років. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

У найбільшу в світі зону вільну торгівлі, згідно з угодою, увійшли Китай, В'єтнам, Сінгапур, Індонезія, Малайзія, Таїланд, Філіппіни, М'янма, Бруней, Лаос, Камбоджа, Японія, Австралія, Південна Корея і Нова Зеландія. Ця зона охопить 2,2 мільярда людей і близько третини світового економічного виробництва.

"Скоро RCEP (Регіональне всеосяжне економічне партнерство) буде ратифіковано країнами, що його підписали, і вступить в силу, що буде сприяти відновленню економіки після пандемії COVID-19", - прокоментував угоду прем'єр-міністр В'єтнаму Нгуєн Суан Фук.

Як відомо, до економічної кризи, викликаної пандемією коронавіруса, країни RCEP становили 29% від світового обсягу торгівлі, а ця частка трохи менше ніж ЄС (33%). Тепер же експерти очікують, що частка спільноти RCEP збільшиться і дасть поштовх зусиллям, направленим на відновлення економіки після пандемії.

Не можна не відзначити, що спільними інтересами для всіх країн-учасниць угоди є лібералізація торгівлі для зниження вартості продукції, виходу на нові ринки збуту і, отже, нарощування експортно-імпортних потоків, розширення інвестиційного співробітництва, налагодження політичних і економічних зв'язків між окремими державами для підвищення рівня добробуту. До 2030 року вони планують прийти до зниження тарифів на 75%, полегшення транспортування товарів і зниження бар'єрів торгівлі послугами на 7%.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що найближчі місяці будуть важкими і обвал на ринку може досягти весняних показників, коли майже весь світ ввів повний локдаун через коронавірус. Але мільярдер Білл Екман, який передбачив і заробив 2,6 млрд доларів на березневій кризі, оптимістично налаштований на майбутнє. Він вважає, що з появою вакцини від коронавіруса настане справжній бум в ресторанному, готельному та туристичному бізнесі, що посприяє вибуховому зростанню економіки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?