Країни Балтії вперше повністю відмовилися від електроенергії з Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Країни Балтії вперше повністю відмовилися від електроенергії з Росії

Країни Балтії вперше повністю відмовилися від електроенергії з Росії
Джерело:  online.ua

Литва, Латвія і Естонія вперше повністю відмовилися від електроенергії з Росії. Поки на час випробувань щодо виходу з енергокольца БРЕЛЛ (Білорусія, Росія, Естонія, Латвія і Литва), що заплановано на 2025 рік.

Джерело: Коммерсантъ

У зв'язку з відключенням транскордонних ліній електропередачі з Литвою попит і ціни на електроенергію в Росії впали на 1-3%, а в Литві навпаки спотові ціни зросли на 8,5%. У російському Міненерго стверджують, що відключення ЛЕП між Білоруссю і Литвою не вплине на роботу енергосистеми РФ, але при цьому обурені ситуацією - російська сторона вважає, що технічної необхідності обнулення перетоків по перетину Росія-Латвія не було.

Що відомо про відмову країн Балтії від електроенергії з Росії

У 2019 керівництво Латвії, Литви, Естонії та Польщі підписали разом з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером і його заступником Марошем Шевчовичем "дорожню карту" синхронізації електромереж з Континентальної європейської мережею. Електромережі країн Балтії будуть відключені від енергосистем Росії і Білорусі до 2025 року. На першу фазу синхронізації енегосістеми країни Балтії з континентальною Європою і Скандинавією виділено 323 млн євро.

Зараз енергетичні системи країн Балтії працюють в синхронному режимі кільця БРЕЛЛ. Угоду про це було підписано в 2001 році. Вона передбачає зв'язок ліній електропередачі п'яти країн в умовне електричне кільце. В його рамках встановлені загальні принципи спільної роботи, також передбачається підтримка країн резервами в разі аварійних ситуацій.

Україна хоче відмовитися від російської електроенергії

Український лідер Володимир Зеленський схвильований тим, що Україна досі імпортує електроенергію з Росії і Білорусі. Президент вже доручив голові Кабінету міністрів Денису Шмигалю зупинити таку співпрацю.

Як відомо, рік тому Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, заборонила імпорт електроенергії з Білорусі та Росії. Однак з 2021 році імпорт з Білорусі відновили. Як пояснюють в "Укренерго", все тому, що відповідна заборона стосувалася лише 2020 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?